Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 11. 2012 22:38

simcilka
Reputace:   

relace

Ahoj,

mám problém s relacemi, mohl byste mi prosím někdo poradit, jak mám pokračovat, popř zkontrolovat řešení?

1. Mám dokázat větu, ale nevím jak začít. Veta: Necht R, S symetricke, pak R složeno s S je symetrické právě tehdy když R složeno s S = S  složeno s R. nevim jak mám zacít, pomuzete mi?

2. Vymyslet 2 relace pro které neplatí R slozeno s S se nerovna S slozeno s R
moje reseni mn X={a,b}, $R\subset X x X$ je (a,a) a S={(a,b)}
R slozeno s S se  rovn8 {(a,b)}   a S slozeno s R je prazdna mnozina

druhy pr: R{(1,2),(1,3),(2,3)} na mn X{1,2,3} za S=$R^{-1}$ a to je videt ze  R slozeno s S se nerovna S slozeno s R

3. Vymyslet 2 asmyterické relace, které pri sjednoceni uz nemusí být asymetricke. Tento priklad nevim

4.Vymyslet 2 antisymetrické relace, které pri  jejich slozeni uz nemusi byt antisymetricke

5.4.Vymyslet 2 antisymetrické relace, které jejich tranzitivní uzávěr uz není antisymetricke.

Děkuji moc

• (téma jako vyřešené označil(a) simcilka)

#2 12. 11. 2012 00:44 — Editoval JohnPeca18 (12. 11. 2012 00:45)

JohnPeca18
Škola: MFF UK
Pozice: Absolvent 2014
Reputace:   81 

Re: relace

1) Najprv dokaz $R\circ S$ je symetricka potom $R\circ S \subseteq S\circ R$
                        $R\circ S$ je symetricka potom $R\circ S \supseteq S\circ R$
     potom $R\circ S=S\circ R$ tak $R\circ S$ je symetricka.
  Rozpis si to na z definicie co to znamena a malo by to z toho nejak rozumne plynut.
Inak tolko prikladov do jedneho vlakna nepatri.

#3 12. 11. 2012 11:03 — Editoval kompik (12. 11. 2012 11:48)

kompik
Místo: Bratislava
Škola: FMFI UK
Pozice: ucitel
Reputace:   54 

simcilka napsal(a):

1. Mám dokázat větu, ale nevím jak začít. Veta: Necht R, S symetricke, pak R složeno s S je symetrické právě tehdy když R složeno s S = S  složeno s R. nevim jak mám zacít, pomuzete mi?

Tu sa zda byt uzitocne ukazat pomocne tvrdenie: Relacia R na mnozine A je symetricka prave vtedy, ked $R=R^{-1}$.

Potom este treba vediet, ze $(R\circ S)^{-1}=S^{-1}\circ R^{-1}.$

A nejako to skombinovat dokopy.

simcilka napsal(a):

4.Vymyslet 2 antisymetrické relace, které pri  jejich slozeni uz nemusi byt antisymetricke

Cize chces aby v $S\circ R$ boli nejake dvojice $(a,b)$ a $(b,a)$. Ako by sa tam mohli take dvojice dostat?
Potrebujeme $(a,c)\in R$ a $(c,b)\in S$. A podobne potrebujeme $(b,d)\in R$, $(d,a)\in S$.
Relacie $R=\{(a,c),(b,d)\}$ a $S=\{(d,a),(c,b)\}$ na mnozina $\{a,b,c,d\}$ vyzeraju ako pomerne nadejni kandidati.

simcilka napsal(a):

5.4.Vymyslet 2 antisymetrické relace, které jejich tranzitivní uzávěr uz není antisymetricke.

Nie celkom rozumiem zadaniu - tranzitivny uzaver sa robi z jednej relacie.
Ale ak to bolo myslene najst antisymetricku relaciu, ktorej tranzitivny uzaver uz nie je antisymetricka, tak by snad mohlo fungovat $R\cup S$ pre relacie R a S, ktore som navrhol k predoslemu problemu.

Poznamka k TeX-u: $X\times X$ mozes napisat ako X\times X.

Tam kde si napisala "asmyterické", mas na mysli "antisymetrické"?

#4 13. 11. 2012 22:22

simcilka
Reputace:   

↑ kompik:

Ja mám právě že individuální plán, takže nevím jak si definovali asymetrické a antisymetrické, ale na mojí předešlé škole jsme si to definovali že asymetrie je zesílená antisymetrie.

Jinak děkuji za pomoc jak psát v Texu;-) a děkuji za pomoc s 1. už jsem to dala do kupy;-)

#5 14. 11. 2012 07:56

kompik

↑ simcilka:
Asymetricka teda znamena $(a,b)\in R \Rightarrow (b,a)\notin R$, vsak?
Myslim, ze zasa zafunguje ten priklad, co som navrhol pre 4-ku.

#6 25. 11. 2012 23:13

simcilka
Reputace:   

↑ kompik:

ano tak to se tu asymetrii taky ucim;-) děkuji moc za pomoc;-) jenom nechapu to s tim tranzitivnim uzaverem,.. mohl byste  mi to prosim nekdo vysvetlit nebo uvest na prikladu? a zadani bylo vymyslet 2 priklady děkuji

#7 26. 11. 2012 14:27 — Editoval kompik (26. 11. 2012 17:25)

kompik

↑ simcilka:
Skusme napriklad relaciu $R=\{(0,1),(1,2),(2,0)\}$ na mnozine $X=\{0,1,2\}$. Tato relacia je antisymetricka.

Tranzitivny uzaver je najmensia mozna relacia, ktora obsahuje R a je tranzitivna. Cize budem pridavat vsetky dvojice, ktore si vynuti tranzitivnost, az kym sa nezastavim.

To iste povedane este inak: Ak si predstavis relaciu aku usmerneny graf, tak tranzitivny uzaver presne urcuje, z ktoreho bodu sa vies dostat do ktoreho.

V tomto pripade sa vies dostat z kazdeho do kazdeho: $0\mapsto1\mapsto2\mapsto0$. Takze tranzitivny uzaver je relacia $X\times X$, ktora urcite nie je antisymetricka.

Zápatí