Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mám problém s relacemi, mohl byste mi prosím někdo poradit, jak mám pokračovat, popř zkontrolovat řešení?
1. Mám dokázat větu, ale nevím jak začít. Veta: Necht R, S symetricke, pak R složeno s S je symetrické právě tehdy když R složeno s S = S složeno s R. nevim jak mám zacít, pomuzete mi?
2. Vymyslet 2 relace pro které neplatí R slozeno s S se nerovna S slozeno s R
moje reseni mn X={a,b},
je (a,a) a S={(a,b)}
R slozeno s S se rovn8 {(a,b)} a S slozeno s R je prazdna mnozina
druhy pr: R{(1,2),(1,3),(2,3)} na mn X{1,2,3} za S=
a to je videt ze R slozeno s S se nerovna S slozeno s R
3. Vymyslet 2 asmyterické relace, které pri sjednoceni uz nemusí být asymetricke. Tento priklad nevim
4.Vymyslet 2 antisymetrické relace, které pri jejich slozeni uz nemusi byt antisymetricke
5.4.Vymyslet 2 antisymetrické relace, které jejich tranzitivní uzávěr uz není antisymetricke.
Děkuji moc

1) Najprv dokaz
je symetricka potom 
je symetricka potom 
potom
tak
je symetricka.
Rozpis si to na z definicie co to znamena a malo by to z toho nejak rozumne plynut.
Inak tolko prikladov do jedneho vlakna nepatri.
simcilka napsal(a):
1. Mám dokázat větu, ale nevím jak začít. Veta: Necht R, S symetricke, pak R složeno s S je symetrické právě tehdy když R složeno s S = S složeno s R. nevim jak mám zacít, pomuzete mi?
Tu sa zda byt uzitocne ukazat pomocne tvrdenie: Relacia R na mnozine A je symetricka prave vtedy, ked
.
Potom este treba vediet, ze 
A nejako to skombinovat dokopy.
simcilka napsal(a):
4.Vymyslet 2 antisymetrické relace, které pri jejich slozeni uz nemusi byt antisymetricke
Cize chces aby v
boli nejake dvojice
a
. Ako by sa tam mohli take dvojice dostat?
Potrebujeme
a
. A podobne potrebujeme
,
.
Relacie
a
na mnozina
vyzeraju ako pomerne nadejni kandidati.
simcilka napsal(a):
5.4.Vymyslet 2 antisymetrické relace, které jejich tranzitivní uzávěr uz není antisymetricke.
Nie celkom rozumiem zadaniu - tranzitivny uzaver sa robi z jednej relacie.
Ale ak to bolo myslene najst antisymetricku relaciu, ktorej tranzitivny uzaver uz nie je antisymetricka, tak by snad mohlo fungovat
pre relacie R a S, ktore som navrhol k predoslemu problemu.
Poznamka k TeX-u:
mozes napisat ako X\times X.
Tam kde si napisala "asmyterické", mas na mysli "antisymetrické"?
↑ kompik:
Ja mám právě že individuální plán, takže nevím jak si definovali asymetrické a antisymetrické, ale na mojí předešlé škole jsme si to definovali že asymetrie je zesílená antisymetrie.
Jinak děkuji za pomoc jak psát v Texu;-) a děkuji za pomoc s 1. už jsem to dala do kupy;-)
↑ simcilka:
Asymetricka teda znamena
, vsak?
Myslim, ze zasa zafunguje ten priklad, co som navrhol pre 4-ku.
↑ simcilka:
Skusme napriklad relaciu
na mnozine
. Tato relacia je antisymetricka.
Tranzitivny uzaver je najmensia mozna relacia, ktora obsahuje R a je tranzitivna. Cize budem pridavat vsetky dvojice, ktore si vynuti tranzitivnost, az kym sa nezastavim.
To iste povedane este inak: Ak si predstavis relaciu aku usmerneny graf, tak tranzitivny uzaver presne urcuje, z ktoreho bodu sa vies dostat do ktoreho.
V tomto pripade sa vies dostat z kazdeho do kazdeho:
. Takze tranzitivny uzaver je relacia
, ktora urcite nie je antisymetricka.