Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
Potřebovala bych pomoci s vyřešením jednoho příkladu, nějak si s ním nevím rady.
Pro náhodnou veličinu X, která má normální rozdělení se střední hodnotou
a směrodatnou odchylku
, napište hustotu rozdělení pravděpodobnosti. Dále určete pravděpodobnost P(X < -2).
Dalo by se to počítat přes ta hustota počítat přes tuto rovnici
?.
Takto jsem to zkoušela počítat a vyšlo mi 0,0539. Nevím, zda je to dobře. Jak bych podle potom měla vypočítat tu pravděpodobnost?
Předem děkuji za nějaké návrhy.

↑ p.friend:
Vzorec pro normální rozdělení je: 
Tvůj vzorec by byl použit v případě, že
a
.
Hustotu rozdělení napíšeš tak, že dosadíš do vzorečku, co jsem napsala jako první.
Pravděpodobnost:
, kde
je distribuční funkce. Tu získáš tak, že hustotu zintegruješ.
↑ Aquabellla: Sice se to teď přes víkend teprve budu pořádně učit, tak v tom nemám moc jasno, ale nejde náhodou ta hustota integrovat pouze numericky? Myslim, že by se to mělo zjišťovat z tabulkových hodnot distribuční funkce normovaného normálního rozdělení.

↑ Moabiter:
Tak o tom nic nevím, s takovými tabulkami jsem se nesetkala, ale jestli existují, tak proč je nepoužít, člověk si zkrátí čas integrováním.
↑ Aquabellla:
V tomto případě je to zkrácení času dost podstatné. Ono to totiž opravdu zintegrovat nejde, viz http://en.wikipedia.org/wiki/Normal_dis … n_function.
↑ Aquabellla:
Děkuji moc za pomoc, snad již to dopočítám.

↑ p.friend:
Narazila jsem na stránku s online kalkulátorem na normální rozdělení pravděpodobnosti, kde kalkulátor vykreslí i graf hustoty a distribuční funkce.
Občas se můžeš hodit...