Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mám zadaný vztah matic EA=T, přičemž znám matici A a T a mám zjistit E. Nevim jestli na to volím správný postup, jde to takhle?: E=A na -1 (inverzní matice) krát T ??? Nebo na to existuje nejaké přesné pravidlo prosím?
Tak už mě napadá jenom dle vzorečku
z toho je podle věty, která vyhovuje mému příkladu (když je A regulární řádu n a B je typu mxn pak z XA=B bude
, pro mě to znamená
??? Pokud to tak není, můžu poprosit o postup jak získám hledanou rovnici, chápu, že bych měla řádně znát principy výpočtů, než jí začnu počítat, bohužel vzhledem k časovému napětí (dnešnímu testu) bych potřebovala tento typ znát alespon teoreticky, abych na něj byla připravená. Prosím a děkuji zároveň.
↑ Tucy:
To je lepší. Nehledej v tom zbytečné složitosti, je to velmi jednoduchá úprava rovnice. Kdy jsi počítala ještě s čísly a měla jsi
, jak jsi dostala x? Stačí rovnici vydělit třemi, resp. vynásobit inverzním prvkem 1/3. Pak dostaneme
a když vypočítám to na levé straně, je z toho
.
Tady je to stejné, jen je tu ten problém s nekomutativitou, takže musíme dávat trochu pozor. Máme
. Rovnici zprava vynásobím
(protože
je regulární, bude mít nová rovnice stejné řešení). Tím dostanu
. No, a protože
a
, je z toho
. (Tady se nám hodí asociativita násobení matic, takže můžu počítat nejdřív ten součin
a pak pokračovat dál.)
To je všechno co říká ta tvá věta.
Jinak násobit inverzní maticí mohu pochopitelně i zleva, jenže mně to tady nepomůže. Dostal bych rovnici
, a jsem na tom hůř než když jsem začal, protože mi vlevo ty Ačka zůstanou. Přehodit je k sobě nemůžu (to by šlo s čísly).
Matice jsem měl už dávno, tak možná plácnu hovadinu
Zadání 
Roznásobení inverzní maticí zprava
Matice násobená vlastní maticí inverzní je jednotková matice, tj. matice, která má na diagonále samé jedničky, zbytek nuly,normálně se značí E. Jelikož na diagonále jsou v ní samé 1 a zbytek 0,násobenou matici neovlivni,takže:
↑ fellipe:
To není hovadina, stačilo to opsat z mého příspěvku hned nad tím..