Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 11. 2012 16:20

Tucy
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

Maticová rovnice

Ahoj,
mám zadaný vztah matic EA=T, přičemž znám matici A a T a mám zjistit E. Nevim jestli na to volím správný postup, jde to takhle?: E=A na -1 (inverzní matice) krát T ??? Nebo na to existuje nejaké přesné pravidlo prosím?

• (téma jako vyřešené označil(a) Tucy)

#2 20. 11. 2012 16:32

LukasM
Reputace:   193 

Re: Maticová rovnice

↑ Tucy:
Nápad není úplně špatný, ale násobení matic obecně není komutativní, takže není jedno jestli to tím $A^{-1}$ vynásobíš zleva nebo zprava - obě strany rovnice musíš vynásobit stejně.

#3 20. 11. 2012 17:13

Tucy
Zelenáč
Reputace:   

hmmm, chápu, ale zároveň nechápu, jak to teda udělat, jeste me napada teda takhle $E\cdot A ^{-1}=T$ s tim, že tam teda ještě asi něco chybí

#4 20. 11. 2012 17:22

LukasM

↑ Tucy:
A jakou úpravou jsi z $EA=T$ dostala $EA^{-1}=T$? Co se stalo s maticí A?

Ty to chceš nějak šikovně vynásobit $A^{-1}$ - tak, aby na jedné straně zůstalo E, které chceš spočítat. Přitom jak známo, platí $AA^{-1}=A^{-1}A=I$ (I - jednotková matice).

#5 21. 11. 2012 06:41

Tucy
Zelenáč
Reputace:   

Tak už mě napadá jenom dle vzorečku $XA=B$ z toho je podle věty, která vyhovuje mému příkladu (když je  A regulární řádu n a B je typu mxn pak z XA=B bude $X=BA^{-1}$, pro mě to znamená $E=TA^{-1}$ ??? Pokud to tak není, můžu poprosit o postup jak získám hledanou rovnici, chápu, že bych měla řádně znát principy výpočtů, než jí začnu počítat, bohužel vzhledem k časovému napětí (dnešnímu testu) bych potřebovala tento typ znát alespon teoreticky, abych na něj byla připravená. Prosím a děkuji zároveň.

#6 21. 11. 2012 09:35 — Editoval LukasM (21. 11. 2012 10:22)

LukasM

↑ Tucy:
To je lepší. Nehledej v tom zbytečné složitosti, je to velmi jednoduchá úprava rovnice. Kdy jsi počítala ještě s čísly a měla jsi $3x=a$, jak jsi dostala x? Stačí rovnici vydělit třemi, resp. vynásobit inverzním prvkem 1/3. Pak dostaneme $3x\cdot \frac13=\frac13 a$ a když vypočítám to na levé straně, je z toho $x=\frac13 a$.

Tady je to stejné, jen je tu ten problém s nekomutativitou, takže musíme dávat trochu pozor. Máme $EA=T$. Rovnici zprava vynásobím $A^{-1}$ (protože $A^{-1}$ je regulární, bude mít nová rovnice stejné řešení). Tím dostanu $EAA^{-1}=TA^{-1}$. No, a protože $AA^{-1}=I$ a $EI=E$, je z toho $E=TA^{-1}$. (Tady se nám hodí asociativita násobení matic, takže můžu počítat nejdřív ten součin $AA^{-1}$ a pak pokračovat dál.)

To je všechno co říká ta tvá věta.

Jinak násobit inverzní maticí mohu pochopitelně i zleva, jenže mně to tady nepomůže. Dostal bych rovnici $A^{-1}EA=A^{-1}T$, a jsem na tom hůř než když jsem začal, protože mi vlevo ty Ačka zůstanou. Přehodit je k sobě nemůžu (to by šlo s čísly).

#7 21. 11. 2012 10:15

fellipe
Reputace:   

Matice jsem měl už dávno, tak možná plácnu hovadinu

Zadání

$EA=T$

Roznásobení inverzní maticí  zprava
$EA*A^{-1}=T*A^{-1}$

Matice násobená vlastní maticí inverzní je jednotková matice, tj. matice, která má na diagonále samé jedničky, zbytek nuly,normálně se značí E. Jelikož na diagonále jsou v ní samé 1 a zbytek 0,násobenou matici neovlivni,takže:

$E=T*A^{-1}$

#8 21. 11. 2012 10:23

LukasM

↑ fellipe:
To není hovadina, stačilo to opsat z mého příspěvku hned nad tím..

#9 21. 11. 2012 12:55

Tucy
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji :)

Zápatí