Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj, nevím si rady s jedním příkladem... Snad se tu najde někdo, kdo mi poradí....
Zadání -> Do přístavu připlouvá denně průměrně 6 tankerů. Zařízení přístaviště dovoluje přijmout denně 9 tankerů. Určete pravděpodobnost, že přístaviště nebude schopno přijmout všechny tankery, které připlují:
a) v daném dni
b) v jednom ze 3 následujících dnů
Tak a) umím vypočítat pomocí poissonového rozložení a to....
Po(6): 
P(x>9)=1-P(x<=9)=1-0,916077=0,083923=8,39%
Ale jak vypočítám b) ????
Vím, že mám použít aproximaci, ale co dál, když znám jen x, neznám n ani p. A jak to vůbec zapíšu?
Budu ráda za každou pomoc, děkuju ;o)
Zdravím,
a) jsem zkontrolovala kalkulátorem,
b)
v jednom ze 3 následujících dnů
rozumím, že nebude schopno přijmout 1. den, nebo 2 den, nebo 3. den, tedy 3*P(x>9). Souhlasíš? Děkuji.

↑ jelena: Díky za typ na kalkulačku ;o)
Ano pochopila jsi to dobře... Např. přístaviště příjme tankery v pondělí a v úterý, ale ve středu ne... Či jiná libovolná kombinace...
Podle mě se to nedá, jen tak vynásobit... To by přeci znamenalo, že ve všech třech dnech je nepříjme...
Vím, že z poissonového rozložení musím přejít na Binamické, ale jak mám pokračovat, když neznám údaje do vzorečku... A nebo se snad mýlím a něco přehlížím?
↑ Wochechule:
máš pravdu, přečetla jsem nějak nepozorně (já u toho totiž žehlím :-). Opravuji:
nebude schopno přijmout 1. den a zároveň příjme 2. a 3., nebo nepřijme 2. den a zároveň příjme 1. a 3. , nebo 3. den a zároveň příjme 1. a 2., tedy:
3*P(x>9)*(P(x<=9))^2.
Je to v pořádku?

↑ jelena: Hech, tak takhle mě to zapsat ani nenapadlo... Já už jsem ze všech těch vzorců tak zblblá, že zapomínám, že v jednoduchosti je krása. Moc děkuju :) A doufám, že prádlo žehlením neutrpělo,když tě rozptyluju.... Ještě jednou moc děkuju :)
↑ Wochechule:
není za co, my jsme nakonec vzorec sestavilY (takové popisy mám od kolegy Lukáše M., jinak bych také používala vzorce). Něco kolega v tématu pojednává, že jsem místní odbornice - no tak to samozřejmě (v jistém oboru :-)
Stránky: 1