Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Napadlo mě, jak je světlo, tak jako paprsek, když se to bere jako přímá čára má vlastně rychlost c (299792458m/s). Ale ono kmitá, takže když se to bere, jako foton, který kmitá, tak vlastně se mu prodlouží ta dráha. Takže když se vezme v úvahu, ta dráha, která je prodloužená kmitama, v podstatě ten foton má větší rychlost a ta záleži na frekvenci.
Našel jsem si nějaké rovnice pro výpočty rychlosti a zrychlení kmitavého pohybu. Kupříkladu v=v0*cosinus úhlové rychlosti, viz. http://fyzika.jreichl.com/main.article/ … ho-pohybu.
Co mne zajímá je jestli by to mělo platit při vypočítávání té dráhy fotonu, vzhledem ke kmitání, a taky jestli nemá někdo nějaké svoje rovnice na to.
↑ marshallaw4:
Nemělo. Na světlo se dá dívat jako na proud částic nebo jako na vlnění, obojí má své výhody a nevýhody. Nejde to ale dělat obojí najednou.
No, vzhledem k tomu, že světlo jako vlnění NENÍ vlna prostorová, tak vlna neběží vyšší rychlostí než c. Co se periodicky mění při šíření světla totiž není nějaká prostorová souřadnice, ale veličiny elektrického a magnetického pole. Tudíž ten foton ve vlnovém pohledu se nijak nevlní, ale jde i jako vlna po přímce.