Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 11. 2012 14:38

marshallaw4
Reputace:   

Foton, kmitání

Napadlo mě, jak je světlo, tak jako paprsek, když se to bere jako přímá čára má vlastně rychlost c (299792458m/s). Ale ono kmitá, takže když se to bere, jako foton, který kmitá, tak vlastně se mu prodlouží ta dráha. Takže když se vezme v úvahu, ta dráha, která je prodloužená kmitama, v podstatě ten foton má větší rychlost a ta záleži na frekvenci.
Našel jsem si nějaké rovnice pro výpočty rychlosti a zrychlení kmitavého pohybu. Kupříkladu v=v0*cosinus úhlové rychlosti, viz. http://fyzika.jreichl.com/main.article/ … ho-pohybu.
Co mne zajímá je jestli by to mělo platit při vypočítávání té dráhy fotonu, vzhledem ke kmitání, a taky jestli nemá někdo nějaké svoje rovnice na to.

#2 30. 11. 2012 14:51

LukasM
Reputace:   193 

Re: Foton, kmitání

↑ marshallaw4:
Nemělo. Na světlo se dá dívat jako na proud částic nebo jako na vlnění, obojí má své výhody a nevýhody. Nejde to ale dělat obojí najednou.

#3 03. 12. 2012 17:22

thriller
Moderátor
Místo: Libush
Reputace:   24 

Re: Foton, kmitání

No, vzhledem k tomu, že světlo jako vlnění NENÍ vlna prostorová, tak vlna neběží vyšší rychlostí než c. Co se periodicky mění při šíření světla totiž není nějaká prostorová souřadnice, ale veličiny elektrického a magnetického pole. Tudíž ten foton ve vlnovém pohledu se nijak nevlní, ale jde i jako vlna po přímce.

100*0>0 aneb stokrát nic umořilo osla

Zápatí