Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer mohu poprosit o pomoc při vyřešení jednoho příkladu ? Zadání zní Kruhové víko o průměru 30 cm je třeba připevnit k otvoru tlakové nádoby 12 šrouby. Tlak plynu v nádobě je 2MPa modul pružnosti oceli je 220gPa. Jaký plošný obsah průřezu šroubu je třeba zvolit je- li dovolené napěttí šroubů v tahu 30 MPa ? ostali jsme návod nejprve vypočítat sílu a tu rozložit na 12 dílů. A pomocí síly a tlaku vypočítat S. Výsledek 3,9cm2 mi bohužel nevyšel. Poradíte někdo ? děkuji
↑ janca361:
děkuji ale stejně mi to nevychází podle výsledků :( špatně dosadím nebo nevím už
↑ barca33:
OK, co takhle napsat postup?
Nevychází číselně nebo řádově? Pokud řádově, tak si překontroluj jednotky.
↑ barca33:
Zdravím,
na víko působí síla (tlak p=2MPa), tato síla se musí rozložit na 12 šroubů, tedy na jeden šroub je síla
. Ovšem šroub unese dovolené napětí
, tedy po dosazení F1 máme:
, odsud vyjádřit obsah šroubu
.
Pokud jsem dobře dosadila, tak plošný obsah šroubu dle stroje v m^2.
ahoj, teď jsem se dostal k tomuto příkladu a jediné, co nechápu je, proč v odkazu od Jeleny na wolfram alpha s dosazenou rovnicí je ve jmenovateli ještě ta čtyřka. Mohl by mi to někdo vysvětlit prosím? Klidně jako pro ne moc zdatného počtáře.
díky moc :-)
Zdravím,
↑ plva: v zadání je průměr vika tak používám vzorec pro obsah kruhu přes průměr
alespoň si to po těch letech pořád myslím :-) V pořádku? Děkuji.