Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 12. 2008 21:09 — Editoval kaja.marik (07. 12. 2008 21:18)

kaja.marik
Veterán
Příspěvky: 1915
Reputace:   57 
 

Jak studujete matematiku

Posledni dobou se divim, co se objevuje na foru za dotazy: casto to jsou veci, ktere jsou pekne vysvetleny snad v kazde zakladni ucebnici venovane tomuto tematu (metoda reseni LDR prvniho radu, Forduv-Fulkersonuv algoritmus, ortogonalni projekce vektoru, integraly kde substituce bije do oci, zakladni dotazy z linearni algebry).

Vůbec nechápu proč. Chápal bych, kdyby to byla prosba o radu s konkrétním příkladem, který nevycházi. Ale často to je obecný dotaz na nějakou metodu nebo jenom poměrně klasické zadání s douškou, že tazatel vůbec neví co s tím.

Je to tim, ze kdyz dnes cloveku hned neni vsechno jasne, tak hleda radu na Internetu?
Anebo to je tim, ze vsichni ucitele si pisi svoje elarningove materialy a studentum uz zadnou poradnou papirovou literaturu nedoporucuji?
Anebo to je tim, ze tu vznasi dotazy lide, co toho s matematikou pri studiu nic moc spolecneho nemaji a jenom musi prolezt pres jednu zkousku?

----------------------------
Kája rozvažuje: „Budu mít radost, přijde pan starosta a v deset hodin to začne! Od desíti mají psaní. Pro pána krále, měl psát do sešitu velká písmena, on zapomněl! No, pěkně to začne! A to nejspíš pan učitel si pozval na pomoc pana starostu, že on, Kája, nenapsal úkol.“ Vklouzl do třídy jako myška. Sedí na kraji poslední lavice, je ze všech největší. Vidí zrovna na náměstí, ale nedívá se tam, to by dostal!

Offline

  • (téma jako nevyřešené označil(a) jelena)

#2 07. 12. 2008 21:58

lukaszh
Místo: Bratislava
Příspěvky: 2314
Reputace:   37 
 

Re: Jak studujete matematiku

↑ kaja.marik:
Zdravím,
myslím, že všetko je v ľuďoch. Spomínam si na časy, keď som navštevoval základnú školu. Keď som z matematiky niečo nevedel vypočítať tak som to nechal tak. Uvidel som príklad v zbierke, zdal sa mi ťažký, tak som ho nechal tak. Toto sa so mnou prenieslo až do tretieho ročníka strednej školy. Všetko čo sa zdalo na prvý pohľad ťažké, som "nechal tak". Matika ma vtedy veľmi nebavila. Možno preto, že sa mi všetko zdalo také komplikované. Na strednej škole sa už ale začali brať oveľa zaujímavejšie veci a tam som začal objavovať. Pred maturitou som chodil na súkromné doučovanie a tam ma učiteľ fascinoval tým, že hocijaký príklad som mu dal, s elegantnosťou a ľahkosťou ho vyriešil. Nech to bol aj ten najťažší príklad pre mňa, on sa naň pozrel, porozmýšľal nad ním a potom ho postupne vyriešil. No jedno slovíčko v predchádzajúcej vete, mi zmenilo rozmýšľanie a to porozmýšľal. Dovtedy som ja nikdy nerozmýšľal, ale rozhodoval o tom, čo je ťažké a čo nie. Teraz som už pochopil, že ak si nad niečo sadnem a pouvažujem nad riešením, skôr či neskôr na to prídem. To sa mi aj podarilo a otvorilo nové obzory v matematike. Dokonca ma tak začalo toto premýšľanie baviť, že som teraz na matfyze prvý rok, čo som považoval za poslednú školu, kam by som šiel.

Takže čo sa týka tvojho príspevku, zobral som si na paškál seba. Myslím, že keby aj ostatní čo kladú otázky trocha pouvažovali nad možným riešením, prišli by na to. No mne sa skôr zdá, že ide o toto: "... rýchlo mi to vyriešte, musím ísť von, zajtra z toho píšeme! ". Ale to je o tom, koho to ako baví.


"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

Offline

 

#3 07. 12. 2008 22:06

kaja.marik
Veterán
Příspěvky: 1915
Reputace:   57 
 

Re: Jak studujete matematiku

↑ lukaszh:
Probůh, nemyslel jsem to na nikoho osobne. Jestli se nekdo treba uci dopredu diferencialni rovnice, tak je pochopitelne, ze nema potrebnou doporucenou literaturu a muze mit tim padem hokej i v zakladnich vecech. Jenomze takovych prispevku tu bude, rekl bych, mizive procento.

Offline

 

#4 07. 12. 2008 22:13

lukaszh
Místo: Bratislava
Příspěvky: 2314
Reputace:   37 
 

Re: Jak studujete matematiku

↑ kaja.marik:
To myslíš, že ja som to zobral osobne? Ak áno, tak ja som zobral seba na mušku naschvál. Ja si vôbec nemyslím, že môj príspevok bol osobný. Je to len dobrý príklad z môjho života, ako sa všas "prebrať" :-)


"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

Offline

 

#5 07. 12. 2008 22:24

šaris
Zelenáč
Příspěvky: 9
Reputace:   
 

Re: Jak studujete matematiku

↑ lukaszh:

Zdravím
Musím reagovat na váš příspěvek.máte pravdu že se některým nechce přemýšlet nad matematikou a nechají to raději vypočítat jiné ,ale jsou tu i tací co se rozhodli studovat v pozdějším věku a kdy mnohé banální věci opravdu zapoměli.
Ano i já k nim patřím.A věřte že občas to není jednoduchý ,ale když vím že mi někdo může pomoci a skontrolovat výpočty o kterých si nejsem jistá že jsou dobře tak proč toho nevyužít.Přece všichni nemůžou být nadaní matematici i když by chtěli.

Offline

 

#6 07. 12. 2008 22:33

lukaszh
Místo: Bratislava
Příspěvky: 2314
Reputace:   37 
 

Re: Jak studujete matematiku

↑ šaris:
Teraz musím zopakovať kajovo tvrdenie: Probůh, nemyslel jsem to na nikoho osobne. Na to aby sa pomáhalo, je toto fórum ako stvorené. Taktiež ma teší, že aj záujem od starších, ktorých matika baví. Môžete si pozrieť moje príspevky v histórii. Vždy sa snažím poradiť v plnom rozsahu. Niektoré moje odpovede sú veľmi strohé, ale to je preto, že čítam ten istý príspevok desiaty krát. Kája mal ale pravdu, že základné veci sú zhrnuté v dostupných učebniciach alebo priamo na webe www.matweb.cz Nič nemám proti tomu, že si niekto chce skontrolovať svoj postup ako vy, ani netvrdím, že ja som matematicky nadaný. Proste viem zúročiť tvrdo naučené. Ospravedlňujem sa, ak som použil v predchádzajúcom príspevku slová, ktoré sa Vás dotkli, ale šlo mi o reakciu na príspevky typu: Rýýchlo, zajtra to potrebujem.


"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

Offline

 

#7 07. 12. 2008 22:36

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Příspěvky: 4246
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 
 

Re: Jak studujete matematiku

↑ kaja.marik:Myslím, že je to v tom, že ti lidi nezvládnou přechod ze střední školy na vysokou. Nikdo je nenutí si ty skripta koupit, nikdo je nenutí chodit na přednášky, ono je to všechno v pohodě, žádné písemky ... konec semestru, zápočtový týden se blíží, sakryš já nemám skripta, materiálům na netu nerozumím, na přednášky jsem nechodil ... snad se najde někdo, kdo mi pomůže. 

Netvrdím, že je to z lennosti, mnohdy naopak člověk přecení své síly, nechá se zaměstnat na půl úvazku a doufá, že to se školou skloubí, a pak najednou bum.


BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Offline

 

#8 07. 12. 2008 22:40

kaja.marik
Veterán
Příspěvky: 1915
Reputace:   57 
 

Re: Jak studujete matematiku

šaris napsal(a):

↑ lukaszh:
někdo může pomoci a skontrolovat výpočty o kterých si nejsem jistá že jsou dobře tak proč toho nevyužít

Tohle je presne to, kde je nase (nebo spis jeho) forum jedinecne a neda se nijak nahradit. Ale kolik lidi sem dava vypocet s prosbou o zkontrolovani a kolik lidi sem dava zadani s prosbou o vypocet.

Jestli patrite do te prvni skupiny ("tady je zadani a muj vypocet a prosim o kontrolu") tak velika pochvala ! :)

Offline

 

#9 07. 12. 2008 22:42

šaris
Zelenáč
Příspěvky: 9
Reputace:   
 

Re: Jak studujete matematiku

Já to taky osobně neberu , ale musím se zastat i těch kterým to myslí trochu pomaleji než těm nadaným.Já jsem osobně dlouho váhala jestli toho využít a poprosit někoho o pomoc . A samozřejmě pravdu máte a v dnešní době mládež občas bolí přemýšlet .

Offline

 

#10 07. 12. 2008 23:02

šaris
Zelenáč
Příspěvky: 9
Reputace:   
 

Re: Jak studujete matematiku

[re]p33047|lukaszh[/re
Já se nezlobím nemám proč .Jen jsem to četla tak jsem chtěla napsat jak to vidí jiní .A netušila jsem jaká debata se rozpoutá.Když to zakončím tak tu vždy budou ti co toho budou využívat a ti co opravdu potřebují pomoc.
A náhodou se mi líbí jak píšete .jen já jsem si tam našla dvě chyby.A jestli se najde nějaká hodná dušička která by se mi chtěla podívat na ty mé příklady a zkontrolovat tak budu moc ráda.Jsou lehké. Přeji krásnou noc.

Offline

 

#11 07. 12. 2008 23:42

O.o
Veterán
Příspěvky: 1402
Reputace:   16 
 

Re: Jak studujete matematiku

↑ Kondr:

Ahoj :),

   já bych řekl, že záleží na tom, kde kdo je. Já tedy nemám moc co mluvit do matematiky (to je fakt), ale u nás na VŠCHT (heh zatím mohu říkat u nás, dlouho to nebude) tam se začíná s testy třetí týden od začátku (tzn. někdy ke konci září) a jede se pak každý týden test, tak tam to docela léta od začátk ua skripta, ty se rozeberou velmi rychle (naopak je pak problém je sehnat, pokud vím) .).


↑ kaja.marik:

Ahoj :),

   asi nepatřím přesně do téhle skupiny, ale když už se na něco ptám, tak se snažím, alespoň naznačit, jak jsem zkoušel postupovat (ale je fakt, že často ani náznak postupu nevím - viz. ten můj dotaz o substituci k integrálům s odmocninou - substituce na cosinus, sinus, ..., tady jsem neměl tušení, jak bych měl správně postupovat; nebo můj dotaz na dif. rovncie - tvůj prvý příspěvek, ač neurčující nikoho, sedí přesně na mne, ale je fakt, že jsem první příklad vyřešil téměř celý - nechápu stále podmínku, která měla někde vyplynout).
Jinak většinou problém u mne a literatury bývá v tom, že nerozuím pořádně matematickým symbolům, co jsou v definicích, atp.. :)

Offline

 

#12 07. 12. 2008 23:47

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Re: Jak studujete matematiku

Zdravím vás :-)

smím doplňující otázku? "Proč studují matematiku?"

Vyvětlite mi, nač Bc. hotelového oboru zařadí matematiku, ve které vrcholem je počítaní limity typu (n^2-3)/(2n^2+2) a doplnění tabulky hodnot funkce y=log_2 (x-2) a v tabulce je zákeřně  "x = 1". Nemám na mysli primitivnost těchto zadání, ale naprostou neužitečnost podоbného podání čehokoliv.

Když už musí mít nějaký přirodovědno-technický základ, tak snad raděj jak zpívá Высоцкий "...Может лучше про реактор, про любимый лунный трактор"

Přece není snad takový problém vytvořit obsah osnov, aby to nebylo ponižující pro vyučujícícho VŠ, když už musí myslet na dotace (já mám pocit, že vyučující musí být takovým způsobem a obsahem vyuky ponižován), ale možná je to můj omyl.

K tomu "jak se studuje?" - svého času jsem byla velmi udivěna, že se v českých školách oběcně studuje ze sešitu, ne z knih. Mohu vás uklidnit, že teď situace na Východě není o nic lepší, ale to je všechno na velmi dlouhé debaty a mám nedobrý pocit, že to nikam nevede :-(

Offline

 

#13 08. 12. 2008 00:55

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Příspěvky: 4246
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 
 

Re: Jak studujete matematiku

↑ jelena:Asi se začnu učit Rusky. Má babylonská rybka je nějaká nachcípaná...

Уважаемый редактор!
Может, лучше — про реактор, а?
Про любимый лунный трактор?
Ведь нельзя же! — год подряд
То тарелками пугают —
Дескать, подлые, летают,
То у вас собаки лают,
То у вас руины, наоборот, говорят!


The dear editor!
Can, it is better — about a reactor, and?
About a favourite lunar tractor?
In fact it is impossible! — year at a time
That of plates frighten—
Say, mean, fly,
That at you dogs bark,
At you ruins, to the contrary, speak that!

Jinak souhlasím s tím, že někteří osnovtvůrci, se nechají svým nadšením pro královnu věd poněkud unést a pak to odnesou chudáci hoteliéři, vojáci a aplikovaní informatici :) (u třetí jmenované skupiny to není tak tragické, ale nesouhlas s osnovami na FI jsem slyšel i od lidí, kteří inkriminované matematické předměty učí).


BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Offline

 

#14 08. 12. 2008 09:33

kaja.marik
Veterán
Příspěvky: 1915
Reputace:   57 
 

Re: Jak studujete matematiku

↑ jelena:
Zdravim
Akreditacni spisy na ceskych VS jsou pomerne obecne a casto dost zalezi na uciteli nebo spis garantovi predmetu, jak je konkretne naplni.

Offline

 

#15 09. 12. 2008 12:34 — Editoval jelena (09. 12. 2008 12:53)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Re: Jak studujete matematiku

↑ kaja.marik:

Zdravím Vás :-)

určitě máte pravdu,

moje smůla je, že v doučování (já to slovo tak nemám ráda) si nemohu vybírat, jak to naplním, tak musím garantovat alespoň to, co požaduje "oficiální garant". A pak po každém víkendu jsem taková lehce pokleslá na mysli a je mi lito jak studenta, tak jeho vyučujicího, a ještě trochu také sebe :-)

Zejména u děvčat jsem vždy na rozpacích, zda by nebylo užitečnější tento čas využit k nácviku tvorby kynutého těsta, neboť tam si nepomůžou ani čtením knih, ani elektronických zdrojů :-)

Z trochu jiného pohledu - asi bychom měli diskutovat také rozsah odpovědí na otázky. Většinou to jsou takové standardy, kdy je zbytečne vypisovat celé řešení a asi by bylo daleko užitečněj kontrolovat vlastní postup autora otázky. Ale kdo na to má čas, síly a náladu? Nebo jak myslite?

↑ Kondr:

Jestli bych neměla místo takového zbytečného tlachání si vyčlenit čas a organizovat konferenční vyučování ruštiny po Skype -alespoň se naučíme číst? Tak uvažujte :-) 

Hm, ruský ekvivalent pro "doučovatel" je "репетитор" - proč asi?

Zdravím :-)

---------------------

Ještě statistiky - máme překročeno 5000 témat (včera to bylo) a náš vážený Admin má 500 příspěvků :-)

---------------------

Každá minuta je mi vzácná, a ony si přijdou v jedenáct hodin snad na besedu!"

Offline

 

#16 10. 12. 2008 22:46 — Editoval Olin (10. 12. 2008 22:46)

Olin
Místo: Brno / Praha
Příspěvky: 2823
Reputace:   81 
 

Re: Jak studujete matematiku

Za svůj relativně krátký život jsem již stihl zjistit, že existují lidé, jejichž jednání nikdy nepochopím. Trochu mi toto připomíná stav, kdy jsem si já při dělání laboratorních prací do chemie vždy posháněl na internetu všechny rovnice reakcí a pak je ode mě zbytek třídy vychtíval. Přitom si je stejně tak dobře mohli najít sami.

Takže si myslím, že je to hlavně o lenosti. Popřípadě o tom, že si neuvědomí, že mohou zkusit jiné informační zdroje.


Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

Offline

 

#17 11. 12. 2008 00:11 — Editoval O.o (11. 12. 2008 00:12)

O.o
Veterán
Příspěvky: 1402
Reputace:   16 
 

Re: Jak studujete matematiku

↑ jelena:

Zdravím :),

   čitatel a jmenovatel - poslední dobou to tu pletu nějak často, to jen na začátek .)

   Čeština je tak rozmanitý jazyk, když něco nemám rád, tak to jednoduše nepoužívám a najdu si jiný, pro mne nepochybně hezčí, způsob, jak to říci. .)

   Nerad bych vyzněl jako antifeminista (možná jím jsem, ale pouze pozitivní antifeminista - budu doufat, že jsou zde někteří znalý seriálu "Jistě pane ministře!"), ale proč pouze dívky posílat k válu? Já bych řekl, že v dnešní době by tam měli být často směřováni nejen ony.

   Pokud nastávají krušné chvilky při Vašich debatách o různých problémech z hodin matematiky, tak za tebou zkusím poslat moji spolužačku. Oné studentce jde matematika, zatím stále, úplně sama od ruky (možná od levé hemisféry, co já vím?), tak by ti možná prosvětlila tvé výklady prostým porozuměním a návrhem vlastního řešení .).

   Jinak řekl bych, že čas by se jistě u mnohých našel, síla také, byť již u menšího počtu, ale nálada to je skutečný oříšek.

   Hlásím se do tvého vyučovacího kroužku (zdrobnělina vzhledem k maximálnímu počtu uživatelů v jední diskusi), alespoň bych se jednou třeba i dozvěděl o čem, že si to slečny sedící předemnou povídají ;)


↑ Olin:

Ahoj :),

   nevím zda-li bych byl tak skeptický, přeci jen to určitě znáš i z osobních zkušeností sama s sebou (možná se mýlím). Nerad bych se tu pouštěl do nějaké hlubší filozofie - to proto, že mám zrovna náladu .), ale stejně si neodpustím toto: Rozumět všem by nebyla moc velká zábava. U nás na střední škole si také nikdy nikdo (až na občasné výjimky - přiznám se, já výjimkou v tomto směru rozhodně nebýval ;)) dopředu nic moc nezjišťoval, výpočty probíhali v laborkách pokud možno v kolektivním duchu za pomoci literatury rukou psané (sešity) - vlastně jsme se drželi moderního trendu z USA (atp.), kde se pracuje v týmu téměř v každé laboratoři.

   Lenost bych osobně zařadil jako jednu ze závažnějších chorob novodobého člověka (neříkám, že dříve nebyla!). Rád bych ti trochu oponoval, dnes bych si troufnul odhadovat, že u Nás bude malé procento žáků(kyň) na gymnáziu (nepletu se, že ne?), kteří neumí používat, např., počítač a webové prohlížeče. Uvědomělí budou více než dost, ta lenost, kterou jsi tak trefně zprvu použil je, dle mého, přesnější .)



↑ jelena:

   Ještě bych se zpětně vyjádřil k příspěvku s logaritmem ;).

   Nevím, jak je to jinde, ale u nás na střední škole by tento příklad spolužáci považovali za nejvyšší metu obtížnosti, co se logaritmů týče. Nerad bych tu někoho urážel nebo shazoval, ale věřím, že by mi většina dala za pravdu (ta zbylá menšina by to vyřešila .)). Vlastně by nebyli schopni zapsat ani interval, kde je logaritmus definovaný a jmenovitě x=1 by stoprocentně téměř každý z nich vyzkoušel na kalkulačce, aby skončil s tím, že ta kalkulačka nefunguje asi správně.

   Jinak bych se moc nedivil, jak kdo učí. Řekl bych, že to budou mít kantoři již dobře zmáklé a vědí, co si kde mohou dovolit. Přeci jen základy jsou rozdílné vzhledem k různým úrovním různých škol.
   Já se teď po celou dobu zimního semestru učím ve škole z matematiky věci, které jsou pro mne naprosto nové a často nikdy neviděné (derivace, integrace, částečně i limity, dif. rovnice, matice, ...) - jsem ze střední chemicko-farmaceutické technologie, zatímco někteří (!) moji spolužáci z gymnázií už měli nějaký úvod do matic za sebou, derivace a integrace pro ně nebyli rozhodně vůbec cizí. <- tím jsem chtěl pouze ilustrovat různé znalosti v prvních ročnících, což povede jistě i ke snížení náročnosti studia matematiky na jiných školách (u nás asi také, ale tam se toho musí dost probrat kvůli dalším ročníkům chemie, kde se spousty metod využívají .)).


Nakonec OT: http://www.youtube.com/watch?v=EHaRptTNBTI song.

Přeji pěknou dobrou noc..

Offline

 

#18 12. 12. 2008 22:08

Formol
Místo: Praha
Příspěvky: 782
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 
 

Re: Jak studujete matematiku

↑ kaja.marik:
Napadla mě ještě jedna možnost, totiž dálkaři (skutednti kombinované formy). Na přednášky nechodíme vůbec, na praktika jen když se to hodí... S materiály je to také někdy problém, protože v informačním systému jsou občas zmíněny jen nedostupné knihy (snad klasikou je Jarník).. a když je člověk mimo studentskou komunitu, tak má přeci jen horší informace o "neoficiální" literatuře. Navíc mnozí dálkaři mají obvyklou práci (v tom ohledu mám jistou výhodu), takže na školu nemají tolik času, kolik by bylo vhodné.


Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

Offline

 

#19 22. 12. 2008 22:19

kowtnaak
Místo: Liberec
Příspěvky: 42
Reputace:   
 

Re: Jak studujete matematiku

tak tady za sebe bych poznamenal že o radu na tomto fóru žádám buďto když něco nedovedu vymyslet a nikde to nemužu najít, nebo v případě že nic nevim a nemám se zrovna koho zeptat neb moje možnosti jsou bohužel, a teď to myslím upřímně, trochu pod stupněm který bych potřeboval abych se mohl učit ze skript..když se něco učím tak se strašně rád pořád na něco ptám a většinou na čim větší blbost se můžu zeptat tim sem spokojenější, takže za blbé dotazy se určitě omlouvám ;)

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson