Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
pokud použiješ násobení matic nalevo v rovnici, tak se jednotlivý řádek (bude obsahovat jen jeden prvek) = odpovídajícímu řádku napravo. První řádek napravo je jen jeden prvek
- tak? (snad Kirchhoff, ale chtělo by to upřesnit, co je v 1. matici?). Děkuji.
↑ FenzZy:
děkuji, vyjdou 3 lineární rovnice a 3 neznámé, tedy by neměl být problém s dopočtem. Případně si přeznač na x, y, z (abys se nezamotal v indexech) a zkontroluj si pomocí WA.
Zkus vyškrtnout první řádek a první sloupec matice↑ FenzZy:
↑ knifebrain:
No to mi zní povědomně...
A když mám tu neznámou za rovnítkem v duhém řádku a né v prvním? stačí vyměnit řádky nebo se musí i sloupec??
Jo musí... protože když r2 dám místo r1 pak by ta matice nebyla symetrická... takže s2 vyměním s s1... je to tak správně?
↑ knifebrain:
Zdravím, co takovou úpravou kolega provede a v které matici má škrtnout? Děkuji.
↑ FenzZy:
No to mi zní povědomě...
:-) napiš, prosím, výslednou soustavu, jak vyšla. Překontrolovat násobení matic můžeš ve WA - viz můj odkaz, jen své matice vlož. Potom budeš řešit soustavu lineárních rovnic - některou vhodnou metodou + opět kontrola WA (čím miň pokusů na své matici provedeš, tím je to lepší). Zdar přeji.