Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026
Stránky: 1

Několikrát jsem byl upozorněn na to, že by rádi "zajímavé úlohy" řešili i ostatní účastníci tohoto fóra. Proto jsem se rozhodl jednu takovou snadnou úlohu z teorie čísel naservírovat. Zde je zadání ...
Nechť
je sudé číslo. Je možné zapsat číslo 1 jako sumu reciprokých (převrácených) hodnot k lichých přirozených čísel?
Nelze.
Nechť a, b jsou různá lichá přirozená čísla. Potom
Protože jsou a i b lichá, je zřejmě jejich součin lichý, ovšem součet sudý. Tím máme dokázáno pro k = 2.
Nyní ukážeme, že součet jakýchkoliv zlomků ve tvaru
(a, b stále lichá) nemůže být 1, protože čitatel výsledného zlomku bude stále sudý, zatímco jmenovatel bude lichý.
Nechť e, f jsou lichá přirozená čísla a g, h sudá. Potom
Jmenovatel je zřejmě lichý (e i f lichá), v čitateli jsou ovšem oba členy sudé (g i h sudé), je tedy jejich součet sudý. Opět máme zlomek, který má v čitateli sudé číslo, ovšem ve jmenovateli liché; takový zlomek se zřejmě nemůže rovnat 1.
Protože jak jsme ukázali výše, součet dvou převrácených hodnot lichých čísel je zlomek sudé/liché a součet takovýchto zlomků je stále zlomek sudé/liché, nemůže být výsledek součtu nikdy 1.

↑ Olin:
A co třeba
,
čitatel i jmenovatel je liché číslo.
Neodpovídá zadání, má jít o součet k převrácených hodnot lichých čísel, kde k je různé.
Teď mě ještě dodatečně napadá, že Marian neuvádí, že musí být ta lichá čísla různá. Všechny mnou uvedené postupy ale platí, i když jsou nějaká čísla stejná.

↑ Olin:
Omlouvám se, přehlídl jsem v zadání, že k je sudé. (Můžeme tedy vytvořit dvojice, které se sečtou na zlomek se sudým čitatelem a lichým jmenovatelem. Pokud by k bylo liché, tak by výsledek byl naopak zlomek s lichým čitatelem i jmenovatelem). Tvůj postup je tedy správný.

↑ Olin:↑ BrozekP:
Souhlasím s Vašimi úvahami a schvaluji řešení. Vskutku snadná úloha. Úloha se dá řešit i tak, že se uváží možnost, že takovéto vyjádření lze zkonstruovat a dospěje se ke sporu. Stačí pak násobit společným jmenovatelem reciprokých hodnot a podívat se na paritu čísla vlevo a vpravo od rovnítka.
Stránky: 1