Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, potřebuju poradit s tímto úkolem:
Tlumený harmonický kmit má frekvenci 0,060 kHz a dekrement útlumu je 2,5 s^(-1). Pokud vymizí jeho utlumení, jaká bude jeho frekvence?
V prvním případě jde o silný útlum, v druhé případě to je zřejmě nulový útlum (vzorecky znám). Konkrétně jde o to, že vůbec netuším od čeho mám začít (pořád jsem si ještě nezvykl na VŠ příklady z FY, jsou mnohem náročnější, skripta nepřehledná,...).
Díky
↑ Revolution:
Já teda nevím, ale kdyby to byl silný útlum, mělo by smysl mluvit o frekvenci takových kmitů?

↑ LukasM:V ucebnici mám napsano že: pro silný utlum platí:
.
↑ Revolution:
To je pravda. Akorát že to
značí úhlovou frekvenci kmitů bez tlumení.

↑ LukasM:tzn. že v mé úloze
. Jak tedy zjistím o jaký případ kmitu jde? Jak mám tedy něco vypočítat, když si nejsem jistý jaké vzorce mám použít?
↑ Revolution:
Jde o tlumené kmitání, u kterého někdo udává frekvenci. Kritický a silný útlum neprodukuje nic periodického, takže je podle mně možné předpokládat že jde o slabý útlum. A tam platí něco jako
, kde
je úhlová frekvence bez útlumu a
s ním.

↑ LukasM:OK. Díky. Takže frekvence se ani moc nezmění. V prvním případě je to 59,96 Hz, v druhém případě to je 60 HZ. Souhlasíte?

↑ LukasM:Počkat. Dá se ten vzorec užít i pro nulový útlum? Asi ne.
↑ Revolution:
Pro nulový útlum vzorec říká, že
, což zřejmě platí. Nakolik je to užitečné, to je jiná otázka.
V zadání máš
, spočítat chceš
.

↑ LukasM:Zarazilo mne ještě tohle, pokud je v tom druhém případě útlum nulový, potom přece vůbec nezáleží tom jakou měl předtím frekvenci nebo jaký byl dekret útlumu. Nechápu celé to zadání. Mělo by z toho něco jít vypočítat, pak dosadit někam a vypočítat aby se zjistil výsledek. Ale nevím co.
↑ Revolution:
Kdyby na tom nezáleželo, tak by z celé úlohy zbylo "Jaká bude frekvence oscilátoru?", což je těžko řešitelné.
Je to jeden a ten samý oscilátor, akorát jednou tlumený a jednou ne.

↑ LukasM:
. Toto tedy platí pro to nulové tlumení?

↑ LukasM:Tak jo, díky moc. Nevěděl byste kde bych mohl sehnat nějaké knížky s řešenými příklady z VŠ FY?(Nechci se pořád ptát matwebu kdykoliv budu mít nějaky problem)
↑ Revolution:
Mně vychází 60,00132.. Hz.
Žádné knížky řešených příkladů které bych mohl doporučit bohužel neznám.

↑ LukasM:ja to počítal z tohoto
a vyšlo mi

Takže znovu

. OK?
↑ Revolution:
V původním zadání byl dekrement útlumu
, tys dosadil 2,3. Takže si to ujasni. Vzoreček je dobře, dosazení do něj už bys měl zvládnout.