Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý večer, potřebuji pomoct s jedním klasickým příkladem na úpravu odmocnin. Myslel jsem, že v poho vím jak nato, akorát už sem zjistil,že už po několikáté sem se dostal do slepý uličky, asi dělám někde pořád tu stejnou chybu...
výsledek podle sbírky: -3(x-4).....ale já mu nevěřím děkuji :))
(nevím jak pěkně se to zobrazuje prosjistotu sem dám odkaz na wolfram alpha tam je to pěkně vidět)
Odkaz

↑ jeame: Veľkú zátvorku skús upraviť na spoločného menovateľa. Potom už aj sám uvidíš, čo s tým. :)

↑ jeame: Nepozdáva sa mi tam to -2x... mne vyšlo na to istom mieste
.

dejte mi chvilec...jestli mi to teď nevyjde že mi dáte postup?? :))

↑ jeame: Poviem ti, čo približne som urobila ja. Upravila som si zátvorku vpravo na spoločného menovateľa, v čitateli mi ostane to, čo som sem dala pred chvíľou, v menovateli bude
. Čitateľ v druhej zátvorke sa dá rozložiť na
. Potom sa už stačí len pohrať so znamienkami a máme výsledok.

↑ Blackflower:
ano ano to taky mám, přesně akorát to prostě pak 

↑ jeame: Stále mi tam nejako nesedí to 2x... mne po úprave vyšlo
.

↑ ((:-)):↑ ((:-)):
mno toš tak to nevím jestli zvládnu odpovědět...hm tak od začátku budem se bavit ted o první závorce, dal sem si společného jmenovatele 4-X a potom sem to roznásobil a zbylo mi tam -2x/4-x dole vytknu mínus a budu mít -2x/(x-4) a to vynásobím s druhou závorkou ve které je (x+4)(x-4)/4 odmocnia z x .....a ty (x-4) se mi vykrátí a zbyde mi -2x/-1 . (x+4)/4 odmocnica z x a z toho -2x/-1 udělám 2x a pak mám to 

↑ jeame: Prečo -2x?
- je tam -x-(-x)

↑ Blackflower:↑ Blackflower:
ano ano promin to je ta chyba právě...

↑ Blackflower:
pak když toto upravím tak vyjde 3(x+4) ale výsledek má být -3(x-4) a to není to samé ani po vytknutí mínus...

↑ jeame: Je to to isté... keď dáš v prvom zlomku do čitateľa mínus, môžeš zmeniť znamienka členov v menovateli, čiže ti vznikne x-4. :)

↑ Blackflower:
když si u odmocniny z dvanácti dám mínus a dole z toho udělám x-4 tak pořád mi vychází -3(x+4) a to pořád není -3(x-4) možná že sem úplně blbej a ted tady ze sebe dělám vola ale je to tak...

↑ jeame: Mne vyšlo tiež -3(x+4)... skúsim sa na to ešte raz pozrieť.
↑ jeame:
Aha - má tam byť -3(x + 4).
Ja dobre nevidím a myslela som si, že v Tvojom výsledku zo zbierky je v zátvorke +, preto som napísala, že výsledok je dobre. Prepáč - asi som Ťa pomýlila.
O správnosti úpravy sa dá presvedčiť dosadením rovnakého čísla za x do zadania aj do výsledku...
Dosadila som za x číslo 1 a skúška vyšla pre výsledok
.