Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
prosím Vás o pomoc s testovou otázkou:
Zadání:
Bázi prostoru řešení homogenní soustavy lin. rovnic s maticí A zapíši do řádků matice B. Následně řeším soustavu Bx=0 a bázi prostoru řešení zapíši do řádků matice C. Jaký je vztah mezi řádky matic A, B a C?
(a) Počet řádků matice C je větší než počet řádků matice A
(b) Řádky matice C jsou lin. kombinacemi řádků matice A, ale může se stát, že nějaký řádek matice A není lin. kombinací řádků matice C.
(c) Řádky matice B jsou lin. kombinací řádků matice A nebo řádků matice C.
(d) Lin. obal řádků matice A je roven lineárnímu obalu řádků matice C.
(e) Žádné tvrzení z výše uvedených není obecně platné.
Pokus o řešení:
Domnívám se, že matice A by měla mít rozměry obecně mxn, matice B nx1, matice C pak 1x1 a tedy první možnost by neměla být správná. Proto se mi také nezdá možnost (d). Nevím ale, jestli s těmi rozměry matic uvažuji správně, protože množina řešení rovnice Bx=o by měla být rovna lin. obalu řádků matice A, což se mi nějak neshoduje? Momentálně se mi nejvíce zdá, že řádky matice C by mohly být lineární kombinací řádků matice A, protože . Tedy se přikláním k variantě (b).
Mohli byste mě prosím opravit a poradit?
Předem děkuji za každou odpověď!
↑ BlackBerry:
Vieš z toho, čo máš zadané, odvodiť
? Čo táto rovnosť hovorí o riadkoch matice A (t.j. o stĺpcoch transponovanej matice A^T)?
↑ kompik:
Omlouvám se, ale nepodařilo se mi dobrat výsledku.
↑ BlackBerry:
Označme si riadky matice A ako vektory
, riadky matice
nech sú
. (Používam riadkové vektory, čiže vektor s n súradnicami môžem chápať ako maticu
.)
To, že
sú riešenie sústavy z maticou A znamená, že
.
Pre maticu B potom dostaneme
.
(Ak človek vidí niečo takéto prvýkrát, tak si treba rozmyslieť, že k-ty stĺpec súčinu je skutočne
; vyjde to priamo z definície súčinu.)
Lenže potom aj
.
Na základe podobnej úvahy ako v predošlom odseku dostaneme, že riadky matice
sú riešeniami homogénnej sústavy
.
A teraz by to bolo nejako treba spojiť s tým, čo vieš o matici C.
↑ kompik:
Děkuji mnohokrát za vysvětlení. Doufám, že je tedy správně za (d) lineární obaly řádků matice A a C jsou si rovny?
↑ BlackBerry:
Áno, podľa mňa by to malo byť tak. (Dúfam, že som tam neprehliadol nejakú drobnosť.)
Stránky: 1