Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
http://imageshack.us/photo/my-images/81 … 15942.jpg/
Ahoj, v této rovnici elipsy mám najít parametr X, zkoušel jsem to, ale bez úspěchu... může někdo konzultovat?
Jelena: edit - opis obrázku + komentář:
dána parabola
a primka
. Úkol - najít parametr p tak, aby přímka byla tečnou k parabole. Fredy vyjádřil ze zápisu přímky
a dosadil místo x do předpisu paraboly:
Po úpravě dostal kvadratickou rovnici s parametrem
a neznámou
Přímka bude tečnou paraboly, pokud kvadratická rovnice má jeden dvojnásobný kořen, tedy
.
Fredy sestavil předpis pro diskriminant (opraveno), v předpisu se objevuje jen jedná neznámá p.
. А teď se ptá, jak má postupovat dál.
Stačí vyřešit rovnici
. A bude nalezen parametr
. Řešení provedl kolega Cheop.
↑ Fredy.00:
Fredy, toto je rovnica paraboly. x nie je parameter. Nemáš nájsť spoločný bod paraboly a priamky?
Nájsť parameter p tak, aby tá daná priamka bola dotyčnica paraboly?
Ak áno, diskriminant kvadratickej rovnice musí byť 0, lebo vtedy existuje jediný priesečník...

↑ Fredy.00:
Diskriminant kv. rovnice D=0
Řešíš:
Rovnice paraboly:
PS: Na jakou školu chodíš, že už půl roku tady s tebou řešíme kuželosečky?
↑ Fredy.00:
Fredy, pozri si svoje zadanie v príspevku #1. Je tam diskriminant s číslami, na ktoré sa pýtaš...
↑ Fredy.00: Predposledný a posledný riadok obrázka obsahuje aj 64 aj 144, stačí dočítať. Je to diskriminant kvadratickej rovnice, ktorá má mať jediné riešenie.
↑ Fredy.00:
Zdravím,
taková potíž s tématy, co máš:
a) obrázek z uložiště, co používáš, každému se nezobrazí - např. mně ne, proto zvykni si, prosím, své úlohy přepisovat dle místních dobrých rad.
b) pokud je to kus úlohy ze sešitu ze školy a nemáš možnost konzultovat se spolužákem, co jste brali, potom to jasně napíš, že nejsi si jistý se zadáním a víš jen přibližně, co jste brali.
c) pokud je úloha z Hudcové, tak vždy piš číslo zadání.
Pokud neusnadníš kolegům podmínky pro komunikaci s Tebou, tak bohužel je komunikace obtížná a nemá efekt. Proto taková téma budu zamykat a bude to. Rozuměno? Děkuji.
A co jste na středních/gymplech řešili vy?
:-) převážně slohovky na téma "Obraz něčeho v díle někoho".
↑ jelena:
S tím přepisem bych ti rád vyhověl ale je to prostě dost složité, snadno se v tom naseká chyba a pak se blbě hledá. Ale budu se snažit.
Te%d jen dořešte tenhle řpíklad, protože už mi zbývá jen tejden volna... mám k tomu jen to, co sem poslal nic víc, a nějak nevím jak s tím hnout.
Děkuji
↑ Fredy.00:
Kompletné riešenie Ti dal Cheop.
Ibaže si neodpovedal na tieto otázky (príspevok 2) a tak možno Cheop riešil zbytočne.
↑ Fredy.00:
Fredy - prečítaj si všetky príspevky na tejto strane. Nič iné sa k Tvojej úlohe povedať nedá.
Hlavne by si sa mal zamyslieť nad otázkou z príspevku číslo 2, stále si na ňu neodpovedal a ak odpoveď je n i e alebo n e v i e m, tak Ti nemožno odpovedať vôbec.
Ak odpoveď je á n o , tak Ti už odpovedal Cheop úplne kompletne a ďalšie reči okolo sú zbytočné - strata času.
↑ Fredy.00:
K zlomku:

↑ Fredy.00:
Aby rovnica mala jedno riešenie (a teda existoval iba jeden bod spoločný priamke a parabole, čo Ty potrebuješ), musí byť diskriminant D = 0.
Riešiš rovnicu
D = 64p^2 -144p
64p^2 -144p = 0
V TeXe (iba stlačíš TeX a píšeš presne to svoje):