Matematické Fórum

Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026

Toto je archiv Matematického Fóra. Fórum je dostupné jen ke čtení. Můžete se ale zaregistrovat na náš Discord server.

#1 10. 12. 2008 23:20 — Editoval lukaszh (10. 12. 2008 23:33)

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

bool a c++

Ahojte,
mám prosbu, že čo znamená zápis:

int x, y;              
; y<MAX; y++)
; x<MAX; x++) A[y][x]=random(2)==1;

Čo konkrétne znamená to A[y][x]=random(2)==1; ??? Neviem čo sú tie tri rovná sa za sebou? čo má ten výraz za zmysel?

A ešte čo znamená ak v bool vystupuje pole? Napr.
bool A[x][y]

a potom

to je čo za podmienku? Ak neplatí čo, že to nie je pole alebo čo?
Ďakujem

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#2 11. 12. 2008 00:00 — Editoval BrozekP (11. 12. 2008 00:05)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: bool a c++

Nejsem informatik, ale pokusím se o odpověď.

bool A[x][y]

Tím definuješ dvourozměrné pole A hodnot typu bool (true/false) o rozměrech x a y.

Takže !A[x][y] je pravda, pokud v poli A je na pozici x,y false. (Jestli se nepletu, tak se čísluje od nuly, takže pokud nadefinuješ pole A jak jsi napsal a pak beze změny x a y přistupuješ na A[x][y], tak jsi mimo to pole).

A[y][x]=random(2)==1;

znamená, že se do A[y][x] přiřadí true, pokud random(2) vrátí 1 (protože 1==1) a false, pokud random(2) vrátí 0 (protože 0==1 neplatí). (= je přiřazení, == je porovnání, == má větší prioritu, takže když uzávorkujeme, je to to samé jako A[y][x]=(random(2)==1);)

Doufám, že neříkám nesmysly, kdyžtak mě prosím opravte.

#3 11. 12. 2008 00:08

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: bool a c++

↑ BrozekP:
Myslím, že hovoríš dobre a veľmi ti ďakujem, už som nad tým sedel bez mála dve hodiny a toto mi dalo viac ako som očakával. Fakt, na to že nie si informatik si mi veľmi pomohol. Dík

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

Archiv Matematického Fóra · stav k 30. 8. 2026 · 633 258 příspěvků v 108 818 tématech