Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
nemůžu za boha hnout s těmito limitami. Děkuji mnohokrát za jakoukoli radu.
Pozn.: Nesmíme používat l'Hopitalovo pravidlo. Pardon, to jsem měl uvést dříve.
1. 
Tady jsem zkoušel rozšiřovat sin(x) nebo cos(x) ale ani jedno mi nepomohlo. Navíc se nedá využít referenční limity kde x jde k nule...
2. ![kopírovat do textarea $\lim_{x\rightarrow\frac{\pi}{4}} \frac{\sqrt[3]{(tg(x)}-1}{2\sin^{2}(x)-1}$](/mathtex/4a/4a1d33fe0128fd0a29bfd8c84103ce03.gif)
Tady jsem pokoušel přepsat čitatele dle vzorce
, ale vzniklý zlomek v čitateli ani rozepsání tg(x) na sin a cos mi nepomohlo... Opět se nedá využít referenční limita.
3. 
Tady bohužel nevím vůbec :( . Opět nejde o žádnou z referenčních limit...
4. 
Tady jsem si to rozepsal do tvaru
a dál řešil zvlášť. Ale logaritmus se mi nepodařilo upravit na nic rozumného a stále mi vychází 
5. 
Tady jsem zkoušel rozšířit dle
, ale potom mám v čitateli 0 a nevím jak dál.
6. 
Tady jsem bohužel úplně v koncích. Opět jsem zkusil trik s e^(...), ale to nikam nevedlo.
V 1. si za tgx dosad sinx/cosx a vyres Lopitalem, to by slo, ne?
Tady v te mas dobre upravu
ted uz res jen exponent, ktery si uprav na zlomek a pouzij zase Lopitala.. vyjde ti nejaka hodnota, na kterou pote bude e umocneno..
Postupne budu editovat svuj prispevek, podle toho, jak se podivam na dalsi limity a jestli budu vedet jak na ne.
Ale jak pise pode mnou SoniCorr - tyto limity byly zde nedavno reseny. Projdi si forum.