Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, postupuji správně u řešení toho příkladu?
Je dána množina
.V závisloti na parametrech a,b rozhodněte o lineární závislosti, resp. nezávislosti množiny.
Postupoval jsem takto:
.Postupnými úpravami jsem se dostal k tomuto tvaru:
.Ve výsledku je, že M je závislá pro a=0 a b=6, ovšem nejde mi to z toho dostat.Napadlo mne příčíst k poslednímu řádku řádek druhý a pak k tomuto upravému řádku přičíst třetí.Bylo by to tak správně?
Ahoj,
zaprvé máš v tý úpravě chybu - 2. řádek by měl být 4-(3-b)=1+b
Postup, který popisuješ by byl správně, ale musíš si dát pozor, abys nepřičítal nulový řádek - tzn. při odčítání 3. řádku od 4 by jsi musel položit podmínku b různé od 0 a 4. Poté bys za b dosadil tyto hodnoty před úpravou, aby jsi ověřil, zda je množina závislá i pro ně.
Už potom, co odečteš 2. řádek od 4. ale vidíš, že na pozici 2,2 je pouze a. Pokud tedy a bude 0, tak vídíš, že 2., 3. i 4. řádek budou mít hodnoty pouze ve 3. a 4. sloupci, tzn víš, že tyto 3 vektory nemohou být lineárně nezávislé.
Stejně tak po přičtení 3. řádku bude 3. řádek (0, 0, 3b-12,1) a 4. (0, 0, b, 1). Pokud od sebe řádky odečteme, dostaneme vektor (0, 0, 2b-12, 0). Pokud tedy bude platit 2b-12=0, tzn. b=6, budou řádky stejné a vektory nebudou lineárně nezávislé.
Stránky: 1