Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
.

kde
.
Potřebuji to dokázat
Mám k dispozici větu:
↑ Andrejka3:
Napadlo mě zkusit roztřídit ty možnosti jinak. Sporem, mějme aspoň tříprvkový antiřetězec (menší triviální). Předpokládejme, že příslušné podposloupnosti jím určené nejsou monotónní (a nebo b podposl.)
To mě rozčlení na případy, kdy dva jsou symetrické (právě jedna z ppsl není monotonni). Pokud z toho vyjde spor, už to nějak dodělám.
Pak teda existuje triprvkovy antiretezec s vlastnosti vyse.
1. moznost: prave jedna neni monotonni:
Vlevo je a vpravo je b a dostala jsem spor, protože prostredni a treti index jsou porovnatelne.
Je jasne ze je jedno jestli ta druha bude rust nebo klesat. Je jedno jestli ta prvni bude tvaru v nebo obraceneho v.
2. moznost: obe nejsou monotonni:
obě `v' no nic jdu spat, protoze delam chyby.
↑ Andrejka3:
Už asi vím. Ten předchozí postup nikam nevede.
Použiju tu větu dvakrát za sebou. :D
↑ Andrejka3:
Použijme nejdříve větu z úvodního příspěvku na posloupnost
, abychom dostali monotónní podposloupnost
a pak na podposloupnost
, abychom vybrali monotónní podposloupnost
. Takto,
je rostoucí posloupnost indexů (tranzitivita). Ubráním některých prvků z
jsme charakter monotónnosti podposloupnosti nezměnili. Zbývá spočítat odhady délky podposloupnosti.\\
Označme
, resp.
uspořádanou množinu indexů, resp. uspořádanou množinu podposloupnosti indexů při prvním, resp.~druhém použití věty.
platí
, jinak by jejich součin byl menší než
.
(tedy délku hledané podposloupnosti)
.Offline
↑ Andrejka3:
Je
, odkud
.
To by mě prozatím k důkazu stačilo, ale nevíte někdo, jak to je s tou obrácenou nerovností?
Edit: Ta platí.
Buď
. Existuje právě jedno
.
Pak ale
a tedy
a tedy
. Takže platí rovnost.
Je jasné, jakým způsobek lze zobecnit tento problém na libovolné konečné množství posloupností. Příklad mi taky umožnil zpřesnit odhad veličiny:
, jež je dolním odhadem pro minimální délku maximální monotónní podposloupnosti dané reálné posloupnosti o n členech. Tento odhad je
a asi už nelze zlepšit (stejně tak obdoba u většího počtu (k) posloupností
)..(?)
To je předmětem dalšího příkladu. Zdálo se mi to zajímavé.
Stránky: 1