Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 01. 2013 04:33 — Editoval Andrejka3 (09. 01. 2013 04:50)

Andrejka3
Moderátor
Škola: PŘF UP Olomouc (2015)
Reputace:   119 

Uspořádání, monotónní podposloupnosti

Ahoj,
$n \in \mathbb{N}, \;(a_i)_{i=1}^n,\:(b_i)_{i=1}^n \subset \mathbb{R} \text{ (psl)}$.
$a_i \neq a_j,\:b_i \neq b_j \text{ pro }i \neq j \Rightarrow \exists \text{ ppsl indexů }(i_j)_{j=1}^{k}:\; a_{i_j}, \text{ resp. }b_{i_j} \text{ ryze monotónní}\;,$
kde $k:=\left\lceil \sqrt[4]{n} \right\rceil$.

Potřebuji to dokázat

Mám k dispozici větu:

Protože zadání považuju za jakési rozšíření Erdös-Szekeres lemmatu na problém s + 1 dimenzí (dvě posloupnosti místo jedné), doufala jsem, že důkaz bude možné provést podobně.

Pokus:

Anebo antiřetězec definovaného uspořádání mi k ničemu není? Připadá mi, že abych interpretovala, co pro posloupnosti antiřetězec znamená, musela bych probrat příliš mnoho možností.

What does a drowning number theorist say?
'log log log log ...'

• (téma jako vyřešené označil(a) Andrejka3)

#2 09. 01. 2013 05:07 — Editoval Andrejka3 (09. 01. 2013 05:32)

Andrejka3
Moderátor

Re: Uspořádání, monotónní podposloupnosti

↑ Andrejka3:
Napadlo mě zkusit roztřídit ty možnosti jinak. Sporem, mějme aspoň tříprvkový antiřetězec (menší triviální). Předpokládejme, že příslušné podposloupnosti jím určené nejsou monotónní (a nebo b podposl.)
To mě rozčlení na  případy, kdy dva jsou symetrické (právě jedna  z ppsl není monotonni). Pokud z toho vyjde spor, už to nějak dodělám.

Pak teda existuje triprvkovy antiretezec s vlastnosti vyse.
1. moznost: prave jedna neni monotonni:

Vlevo je a vpravo je b a dostala jsem spor, protože prostredni a treti index jsou porovnatelne.
Je jasne ze je jedno jestli ta druha bude rust nebo klesat. Je jedno jestli ta prvni bude tvaru v nebo obraceneho v.

2. moznost: obe nejsou monotonni:
obě `v' no nic jdu spat, protoze delam chyby.

'log log log log ...'

#3 09. 01. 2013 05:59

Andrejka3
Moderátor

↑ Andrejka3:
Už asi vím. Ten předchozí postup nikam nevede.
Použiju tu větu dvakrát za sebou. :D

'log log log log ...'

#4 09. 01. 2013 12:50 — Editoval Andrejka3 (09. 01. 2013 13:21)

Andrejka3
Moderátor

↑ Andrejka3:
Použijme nejdříve větu z úvodního příspěvku na posloupnost $(a_i)$, abychom dostali monotónní podposloupnost $a_{i_j}$ a pak na podposloupnost $b_{i_j}$, abychom vybrali monotónní podposloupnost $b_{i_{j_m}}$. Takto, $i_{j_m}$ je rostoucí posloupnost indexů (tranzitivita). Ubráním některých prvků z $(a_{i_j})$ jsme charakter monotónnosti podposloupnosti nezměnili. Zbývá spočítat odhady délky podposloupnosti.\\
Označme $P_1$, resp. $P_2$ uspořádanou množinu indexů, resp. uspořádanou množinu podposloupnosti indexů při prvním, resp.~druhém použití věty.

Pro $n \in \mathbb{N}$ platí
$\left( \left\lceil \sqrt{n} \right\rceil -1 \right)^2 < n \;,$

tedy musí být $\alpha (P_1) \geq \left\lceil \sqrt{n} \right\rceil \:\vee \: \omega (P_1) \geq \left\lceil \sqrt{n} \right\rceil$, jinak by jejich součin byl menší než $n$.
Využitím tohoto poznatku podruhé za sebou máme dolní odhad pro řetězec nebo antiřetězec $P_2$ (tedy délku hledané podposloupnosti)
$\left\lceil \sqrt{\left\lceil \sqrt{n} \right\rceil} \right\rceil \;.$
Teď si musím rozmyslet, zda $\left\lceil \sqrt{\left\lceil \sqrt{n} \right\rceil} \right\rceil = \left\lceil \sqrt[4]{n} \right\rceil $.
Je to pravda nebo není?

'log log log log ...'

#5 09. 01. 2013 13:55 — Editoval Andrejka3 (09. 01. 2013 17:36)

Andrejka3
Moderátor

↑ Andrejka3:
Je $x^{1/4}=\left(x^{1/2} \right)^{1/2} \leq \left( \left\lceil \sqrt{x} \right\rceil \right)^{1/2}$, odkud
$\left\lceil \sqrt{\left\lceil \sqrt{n} \right\rceil} \right\rceil \geq \left\lceil \sqrt[4]{n} \right\rceil $.
To by mě prozatím k důkazu stačilo, ale nevíte někdo, jak to je s tou obrácenou nerovností?

Edit: Ta platí.
Buď $n \in \mathbb{N}$. Existuje právě jedno $k \in \mathbb{N}: \; \sqrt[4]{n} \in [k-1,k]$.
Pak ale $\sqrt{n} \in [(k-1)^2,k^2]$ a tedy $\left\lceil \sqrt{n} \right\rceil \in [(k-1)^2,k^2]$  a tedy
$\sqrt{\left\lceil \sqrt{n} \right\rceil} \in [k-1,k]$. Takže platí rovnost.

Je jasné, jakým způsobek lze zobecnit tento problém na libovolné konečné množství posloupností. Příklad mi taky umožnil zpřesnit odhad veličiny: $d(n):=\min \{\max\{\alpha (P),\omega (P)\}; |X|=n\}$, jež je dolním odhadem pro minimální délku maximální monotónní podposloupnosti dané reálné posloupnosti o n členech. Tento odhad je
$d(n) \geq \left\lceil \sqrt{n} \right\rceil$ a asi už nelze zlepšit (stejně tak obdoba u většího počtu  (k) posloupností $d_k(n)=\left\lceil \sqrt[2k]{n}\right\rceil$)..(?)
To je předmětem dalšího příkladu. Zdálo se mi to zajímavé.

'log log log log ...'

Zápatí