Matematické Fórum

Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026

Toto je archiv Matematického Fóra. Fórum je dostupné jen ke čtení. Můžete se ale zaregistrovat na náš Discord server.

#1 16. 12. 2008 07:12 — Editoval Marian (16. 12. 2008 12:41)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Předvánoční součet absolutních hodnot

Nechť
$\{ a_1,a_2,\cdots ,a_n \}\cup\{ b_1,b_2,\cdots ,b_n\} =\{m|\, m\in\mathbb{N},\, 1\le m\le 2n\}$.
Předpokládejme, že platí $a_1<a_2\cdots <a_n$ a $b_1>b_2>\cdots >b_n$.
Dokažte, že pro všechna přirozená čísla n je
$ \Large{\sum_{j=1}^{n}|a_j-b_j|=n^2.} $

Edit.: Řešení v obecném případě jsem nenašel. Zvládl jsem jen malou část.

#2 16. 12. 2008 18:20 — Editoval BrozekP (16. 12. 2008 19:07)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Předvánoční součet absolutních hodnot

Nepřítel mi předhodí nějaké množiny (uspořádané v uvedeném smyslu)

$A=\{ a_1,a_2,\cdots ,a_n \}\nl B=\{ b_1,b_2,\cdots ,b_n \}$,

já ale začnu od množin

$A_0=\{ 1,2,\cdots ,n\}\nl B_0=\{ 2n,2n-1,\cdots ,n+1\}$,

pro které si každý snadno ověří, že rovnost platí. Teď se pokusím napsat postup, jak a proč můžeme prohazovat prvky mezi těmito množinami tak, že se součet

$\Large{\sum_{j=1}^{n}|a_j-b_j|}$

nezmění.

1. Z množiny $A_0$ si vyberu největší prvek $i\leq n$ takový, že není v množině $A$ (pokud existuje). Z množiny $B_0$ vezmu prvek $2n+1-i$ (který je na stejném místě v množině B, jako i v množině A). Vybrané prvky mezi množinami prohodím, mám tedy nové uspořádané množiny

$A_1=\{ 1,2,\cdots,i-1,i+1,\cdots ,n,2n+1-i\}\nl B_1=\{ 2n,2n-1,\cdots,2n+2-i,2n-i,\cdots ,n+1,i\}$,

celkový součet absolutních hodnot rozdílu je stejný, protože si přísluší stejná čísla jako předtím (pouze se změnil jejich index j v sumě).

2. To samé budu dělat dokud budu mít v množině $A_1$ nějaké číslo $i\leq n$ takové, že není v množině $A$. Snadno se přesvědčete, že prvek, kterého se zbavuji z množiny $A_1$ se vždy zařadí na konec množiny $B_1$ a příslušný prvek z množiny $B_1$ zase na konec množiny $A_1$, součet absolutních hodnot rozdílů se tedy po celou dobu nemění.

#3 16. 12. 2008 19:02 — Editoval BrozekP (16. 12. 2008 19:07)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Množinu $A_1$ máme pomyslně rozdělenu na první část $A_1^1$, kde jsou prvky menší nebo rovny n a na druhou část $A_1^2$, kde jsou prvky větší než n. Podobně rozdělíme množinu $B_1$ na $B_1^1$ a $B_1^2$, přičemž první část $B_1^1$, která má prvky větší než n má stejně prvků jako množina $A_1^1$. Zbývá dostat do množiny $A_1^2$ prvky z $B_1^1$, které jsou v $A$ a zbavit se přebytečných prvků. Jestliže vezmeme

$a \in A_1^1,\qquad b \in A_1^2 $

kterým přísluší (ve smyslu té sumy - mají tedy stejné j)

$c\in B_1^1,\qquad d \in B_1^2$,

pak pokud prohodíme mezi množinami prvky a a c a množiny nepřeuspořádáme podle velikosti, pak aby zústala suma zachována, musí platit

$|a-c|+|b-d|=|a-b|+|c-d|$.

Vzhledem k tomu, že $a<c,\,b>d,\,a<b,\,c>d$, to platí. Může ale nastat případ, že množiny $A_1^2$ a $B_1^1$ nyní nejsou uspořádané podle velikosti. To ale snadno napravíme, protože pokud

$x, y\in A_1^2$, kterým přísluší $t, u\in B_1^2$,

můžeme x a y prohodit beze změny sumy, protože platí

$|x-t|+|y-u|=|y-t|+|x-u|$ (protože všechny argumenty absolutních hodnot jsou kladné).

Podobně pro množinu $B_1^1$. Máme tedy množiny opět uspořádané. Popsal jsem tedy, jak si můžeme prohazovat prvky mezi $A_1^2$ a $B_1^1$ beze změny sumy, myslím, že je zřejmé, že je můžeme prohazovat tak, že nakonec docílíme toho, že upravíme $A_1^1$ přesně do podoby množiny $A$.

Je to celkem dlouhé, takže bych se nedivil, kdyby tam byla chyba nebo to nebylo srozumitelné :-)

#4 18. 12. 2008 01:39

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

↑ BrozekP:
Zajímavá úvaha. Začal jsem uvažovat podobně, ale nedomyslel jsem to. Budu si muset rozmyslit tvé řešení a popřípadě vymyslet snad i nějaké to své.

Archiv Matematického Fóra · stav k 30. 8. 2026 · 633 258 příspěvků v 108 818 tématech