Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer,
potreboval by som zas pozrieť jeden príklad:
fourierove rady mi robia celkom problém, konkrétne v tomto priklade niesom si istý či môžem začať rátať ten integrál(vyznačený červenou farbou) na intervale 0 až 1. Tento príklad som tu už našiel rátaný ale moc som z toho nepochopil. Ďakujem
Zdravím,
asi jsem toto zadání kontrolovala (a nakonec jsem počítala na intervalu od 0 do 1 (po rozšíření)).
Tvé rozšíření (na obrázku) nedává lichou funkci. Kolega v odkazu má dobře rozšíření, ale celkově to téma není přehledné. Buď budeš počítat na původním intervalu a s funkci (x+1), nebo na doplněném intervalu a s funkci (x-1).
Dobrý deň riešim podobný problém pri rozvinutí do sínusovho radu.
Zaujímalo by ma pokiaľ mám príklad riešený dobre (snáď bude dobre aspoň niečo :D ).
Ku koncu som skúsil zaokrúhliť hodnotu \Pi v zlomku ale zrejme to bol zlý krok (zbytočný) podľa toho ako sa to ďalej vyvinulo.
Ďakujem za odpoveď prípadne aj správny postup ak bude niekto ochotný mať čas.
↑ Tair0:
je pěkné mít jednotku řádně seřazenou a ne sbírat po fóru muzeální sbírky (odkaz na sbírku kolegovi opravím).
Příště, prosím, založ vlastní téma viz pravidla.
Předpokládám, že tento materiál máš - příklad 4 na str. 21 (až na interval pi/3) je úplně stejný.
Pokud jsem nic nepřehlédla, tak dobře je do konce 6. řádku, pokud počítám úplně od začátku a to
.
Potom máš náznak per partes, ano, to má být, ale
dává
tu 3 nemůžeš jen tak vynechat.
Dál to není nejhorší, ale už se vleče uvedena chyba.
neparné prodloužení je dobře tak:
, nezapomeň také pro
,
. Ale to máš kus výš v teorii ve sbírce.
Ku koncu som skúsil zaokrúhliť hodnotu \Pi v zlomku ale zrejme to bol zlý krok (zbytočný) podľa toho ako sa to ďalej vyvinulo.
to máš naprostou pravdu - raději to nedělej. :-) Ještě se podívám, zda jsem nějaký koeficient nepřehlédla (dřív kontrolovat nešlo, bylo slunečno).
Stačí tak? Děkuji.
Stránky: 1