Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 01. 2013 23:58

nERv
Škola: MTF STU
Pozice: student
Reputace:   

rozvinutie fkcie do sínusoveho radu(fourier)- kontrola

Dobrý večer,
potreboval by som zas pozrieť jeden príklad:
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-01/17359_fourier%2Bsin.jpg
fourierove rady mi robia celkom problém, konkrétne v tomto priklade niesom si istý či môžem začať rátať ten integrál(vyznačený červenou farbou) na intervale 0 až 1. Tento príklad som tu už našiel rátaný ale moc som z toho nepochopil. Ďakujem

#2 14. 01. 2013 21:19

nERv
Škola: MTF STU
Pozice: student
Reputace:   

Re: rozvinutie fkcie do sínusoveho radu(fourier)- kontrola

up, vedeli by ste mi aspon poradiť či ten integrál(vyznačený červenou na obr.) môžem rátať na tom intervale 0 až 1.. alebo musím na pôvodnom čiže"$2\int_{-1}^{0}(x+1)sin\pi nx dx$
ďakujem

#3 15. 01. 2013 00:56

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

asi jsem toto zadání kontrolovala (a nakonec jsem počítala na intervalu od 0 do 1 (po rozšíření)).

Tvé rozšíření (na obrázku) nedává lichou funkci. Kolega v odkazu má dobře rozšíření, ale celkově to téma není přehledné. Buď budeš počítat na původním intervalu a s funkci (x+1), nebo na doplněném intervalu a s funkci (x-1).

#4 17. 03. 2013 11:37

Tair0
Zelenáč
Škola: Technická Univerzita Košice
Pozice: Student
Reputace:   

Dobrý deň riešim podobný problém pri rozvinutí do sínusovho radu.
Zaujímalo by ma pokiaľ mám príklad riešený dobre (snáď bude dobre aspoň niečo :D ).
Ku koncu som skúsil zaokrúhliť hodnotu \Pi v zlomku ale zrejme to bol zlý krok (zbytočný)  podľa toho ako sa to ďalej vyvinulo.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-03/16448_Fourierov%2Brad.jpg

Ďakujem za odpoveď prípadne aj správny postup ak bude niekto ochotný mať čas.

#5 17. 03. 2013 20:18

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Tair0:

je pěkné mít jednotku řádně seřazenou a ne sbírat po fóru muzeální sbírky (odkaz na sbírku kolegovi opravím).

Příště, prosím, založ vlastní téma viz pravidla.

Předpokládám, že tento materiál máš - příklad 4 na str. 21 (až na interval pi/3) je úplně stejný.

Pokud jsem nic nepřehlédla, tak dobře je do konce 6. řádku, pokud počítám úplně od začátku a to $\frac{3\cdot 2}{\pi}\int _0^{\frac{\pi}{3}}(4-x)\sin (3nx)\d x$.

Potom máš náznak per partes, ano, to má být, ale $\sin(3nx)=v^{\prime}$ dává $v=-\frac{1}{3n}\cos (3nx)$ tu 3 nemůžeš jen tak vynechat.
Dál to není nejhorší, ale už se vleče uvedena chyba.

neparné prodloužení je dobře tak: $-f(-x)=-(4-(-x))=-4-x$, nezapomeň také pro $x=0$, $f(x)=0$. Ale to máš kus výš v teorii ve sbírce.

Ku koncu som skúsil zaokrúhliť hodnotu \Pi v zlomku ale zrejme to bol zlý krok (zbytočný)  podľa toho ako sa to ďalej vyvinulo.

to máš naprostou pravdu - raději to nedělej. :-) Ještě se podívám, zda jsem nějaký koeficient nepřehlédla (dřív kontrolovat nešlo, bylo slunečno).

Stačí tak? Děkuji.

Zápatí