Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer, opět bych chtěla požádat o radu se slovními úlohami o směsích. Já vůbec nevím co mám s čím počítat, jak to dát do rovnice. Mám v tom děsný guláš.
1. Sáček červených bonbónů o hmotnosti 200 g se prodává za 18 Kč, stejné množství modrých bonbónů za 12 Kč.Vytvořte směs bonbónů v ceně 8 Kč za 100g.
2. 80% kyselina byla namíchána ze stejné látky o dvou různých koncentrací.Množství slabší kyseliny k množství silnější je v poměru 2:1. Jakou koncentraci měla slabší kyselina, jestliže silnější měla koncentraci 98%?
Předem děkuji
Sáček červených bonbónů o hmotnosti 200 g se prodává za 18 Kč
Toto znamená, že 1 gram červených stojí 18/200 Kč = 0,09 Kč.
Rovnako odvodíme, že 1 gram modrých stojí 12/200 Kč = 0,06 Kč.
Teraz napíšeme dve rovnice.
Jedna bude o tom, že chceme namiešať 100 gramov. Ak červených cukríkov je č gramov a modrých m gramov, tak platí
č + m = 100
Druhá rovnica bude o tom, že my potrebujeme, aby peniaze za všetky tie cukríky spolu boli 8 Kč:
0,09č + 0,06m = 8
Za 1 gram zaplatíme 0,06 Kč, za m gramov zaplatíme m-krát viac, teda 0,06m Kč.
↑ loran:
No - vidím to takto:
Percento kyseliny si predstavujem ako absolútne čistú kyselinu, ak je 80%-ná kyselina, tak 80% z roztoku je absolútne čistá kyselina a zvyšok roztoku nie je kyselina.
Zapisujem len čistú kyselinu:
2 diely neznámej koncentrácie zmiešam s 1 dielom 98%-nej koncentrácie ... dostanem 3 diely 80%-nej koncentrácie.
Teda pre čistú kyselinu platí
... dva diely po x kyselinových stotín a jeden diel po 98 kyselinových stotín dá po zmiešaní 3 diely s 80 kyselinovými stotinami...
Jelena by to vysvetlila lepšie, myslím si, toto je len moja predstava ...

ku kyselinarom tolko ze Dana vynechala krok v zostavovani rovnice, kde sa kratia obe strany rovnice hmotnostou silnejsej kyseliny ( a aj 100 kvoli percentam). Su to sice ekvivalentne upravy, ale dost sikovne na pochopenie v zostaveni rovnice...
http://www.hackmath.net/cz/priklad/588