Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026
Stránky: 1

Nechť je dána posloupnost
přirozených čísel následujícím předpisem:

Najděte
Malá nápověda se skrývá v části mezi dvěma hvězdičkami. Stačí ji jen označit myší.
* ciferný součet má jistou souvislost se zbytkem po dělení 9. *
Ahoj Pavle, vysledek je 1. Prisel jsem na to dnes dopoledne ve vlaku. Rigorozni dukaz nebudu psat, nebot je velice primocary. Kdyztak se o nej muze pokusit jiny resitel. Myslim si ale, ze ta napoveda, kterou jsi napsal, odhaluje az prilis mnoho. Clovek, ktery si ji nechtene precte pak bude ochuzen o tu hlavni vyzvu, totiz uvedomit si tento fakt.
Mozna by nebylo od veci ji zverejnit treba az v odpovedi na tento muj prispevek s vystrahou, ze odhaluje jadro problemu.
Mohu se zeptat, kde jsi k tomuto prikladu prisel, popripade, pokud je to tvoje vlastni tvorba, jak te tento priklad napadl?

↑ Lishaak:
Výsledek je v pořádku. S tou nápovědou máš svým způsobem pravdu. Vložil jsem ji do úvodního příspěvku po té, kdy se nikdo během 24 hodin k příkladu nevyjádřil. Zdálo se, že zadání je dosti obtížné. Příště budu nápovědu psát "neviditelným fontem" - viz výše :-) Příklad je z tuším z nějaké olympiády, která se konala před 11 lety. Stačilo změnit roky, aby byl příklad aktuální :-)
V souvislosti s tímto příkladem mě napadlo analyzovat funkci, která každému přirozenému číslu přiřazuje zbytek po dělení jeho ciferným součtem. Jaké má vlastnosti? Co o ní můžeme říct? :-)
Stránky: 1