Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
jde o použití některého z nástrojů (viz úvodní téma sekce) pro výpočet (kontrolu) celé úlohy nebo jen mezí? Potom by to určitě šlo zakreslit, zkontrolovat meze např. ve WA.
Nebo o návod k řešení (předpokládám, že vzorec na výpočet těžiště máš)? V zadání je plocha: mezikruží, které protnou 2 přímky procházející počátkem) (stačí najít hodnoty goniometrických funkcí, aby přímky byly "ve více zvyklém zápisu" . Průsečíky se najdou řešením soustavy rovnice, ve které bude "rovnice kružnice" a "rovnice přímky". V každém případě obrazec bude nepravidelný a s použitím polárních souřadnic.
Pro rozbor úlohy je ale vhodnější téma v sekci VŠ, tak se rozhodní, zda již doporučení pro meze stačí a máš v plánu používat online nástroje, nebo mám ještě téma přesunout do sekce VŠ a budeš pokračovat konzultovat své návrhy. Děkuji.
↑ jindrush:
ano, meze pro jsou v pořádku. Meze pro
jsou přímo ze zápisu přímek, jelikož směrnice přímky a
je totéž, tedy stačí použit
z jednotlivých tg. Přidáno: teď jsem si ještě všimla, že
dle zadání, což mi začíná dělat nepořádek na obrázku, ještě se podívám, překontroluj, prosím, zadání. Všechno pro výpočet v polárních souřadnicích.
Přesunu do VŠ.
↑ jindrush:
V pořádku, to jen pro jistotu - zde jsou přímky dle zadání, když k tomu dokreslíš mezikruží a podmínku , potom těleso tvoří "levý kousek" pro
od
do
do a pravý kousek od
do
. Prakticky pro výpočty bych nejdřív počítala těžiště pro "vyhozený kousek" - mezikruží na pomocném
od
do
a dokončila jako těžiště soustavy (půlmezikruží - "vyhozený kousek"). Ale jak sám uznáš za pohodlnější.