Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 01. 2013 17:00

jindrush
Zelenáč
Reputace:   

Těžiště plošného obrazce

Dobrý den, potřeboval bych pomoct s tímto příkladem... Nevím si vůbec rady, hlavně s mezema..
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-01/24781_V%25C3%25BDst%25C5%2599i%25C5%25BEek.PNG

#2 18. 01. 2013 18:43

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Těžiště plošného obrazce

Zdravím,

jde o použití některého z nástrojů (viz úvodní téma sekce) pro výpočet (kontrolu) celé úlohy nebo jen mezí? Potom by to určitě šlo zakreslit, zkontrolovat meze např. ve WA.

Nebo o návod k řešení (předpokládám, že vzorec na výpočet těžiště máš)? V zadání je plocha: mezikruží, které protnou 2 přímky procházející počátkem) (stačí najít hodnoty goniometrických funkcí, aby přímky byly "ve více zvyklém zápisu" $y=kx$. Průsečíky se najdou řešením soustavy rovnice, ve které bude "rovnice kružnice" a "rovnice přímky". V každém případě obrazec bude nepravidelný a s použitím polárních souřadnic.

Pro rozbor úlohy je ale vhodnější téma v sekci VŠ, tak se rozhodní, zda již doporučení pro meze stačí a máš v plánu používat online nástroje, nebo mám ještě téma přesunout do sekce VŠ a budeš pokračovat konzultovat své návrhy. Děkuji.

#3 18. 01. 2013 19:18

jindrush
Zelenáč
Reputace:   

Prosím o přesunutí do té sekce, nevím jaké meze mám použít u y (respektive fí), x-ové meze jsou od 1 do dvou (respektive ró od 1 do 2)
Děkuji

#4 18. 01. 2013 20:57 — Editoval jelena (18. 01. 2013 21:09)

jelena
Jelena

↑ jindrush:

ano, meze pro $\rho$ jsou v pořádku. Meze pro $\varphi$ jsou přímo ze zápisu přímek, jelikož směrnice přímky a $\mathrm{tg}(\varphi)$ je totéž, tedy stačí použit $\varphi$ z jednotlivých tg. Přidáno: teď jsem si ještě všimla, že $y>0$ dle zadání, což mi začíná dělat nepořádek na obrázku, ještě se podívám, překontroluj, prosím, zadání. Všechno pro výpočet v polárních souřadnicích.

Přesunu do VŠ.

#5 19. 01. 2013 09:39

jindrush
Zelenáč
Reputace:   

Zadání je správně, stačí mi vypsat meze pro řešení "fí", pak bych to už snad měl zvládnout...

#6 19. 01. 2013 11:16

jelena
Jelena

↑ jindrush:

V pořádku, to jen pro jistotu - zde jsou přímky dle zadání, když k tomu dokreslíš mezikruží a podmínku $y>0$, potom těleso tvoří "levý kousek" pro $\varphi$ od $\frac{5\pi}{6}$ do $\pi$ do  a pravý kousek od $0$ do $\frac{\pi}{3}$. Prakticky pro výpočty bych nejdřív počítala těžiště pro "vyhozený kousek" - mezikruží na pomocném $\varphi_1$ od $\frac{\pi}{3}$ do $\frac{5\pi}{6}$ a dokončila jako těžiště soustavy (půlmezikruží - "vyhozený kousek"). Ale jak sám uznáš za pohodlnější.

Zápatí