Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Procházel jsem si tak příklady a narazil jsem ještě na jeden.
Má zadání:
V podniku byly zkoumány dva odlišné technologické postupy. Ověřte na hladině významnosti 0,01, zda se od sebe liší. V tabulce jsou k dispozici tuny výroby prvním a druhým postupem.
1.postup 2.postup
16,3 16,5
15,8 16,2
15,3 15,8
16 15,7
15,7 16,8
16,2 16,3
15,6 15,9
Zde jsem něco zkusil, ale nevím podle čeho určit zda se liší či nikoliv.
Děkuji za ochotu a rady.
Dle mého si použil špatné testy. Oba dva počítají s různými měřeními a tady jsou stejné... Čili n a m...
Já to vidím to na Párový t-test... tzn.. uděláš rozdíly a aplikuješ jednovýběrový t-test.

↑ Creatives:V Excelu ale možnost jednovýběrového t-testu není.
↑ Michaell0071:
Aha a sám to vypočíst neumíš?? nebo to musíš přes excel?
ale ať mě někdo, tady z odborníků doplní, poněvadž si nejsem jistý tím Párovám testem...

↑ Creatives::Není třeba excel, ale mělo by to přes něj být jednodušší. Jen nevím které funkce zde využít..
↑ xfastx:
To je pravda, ale několikrát ve škole jsme používali Párový t-test právě na tento typ příkladů.
Např.: na automobilech se testoval vliv benzinu: typ A a typ B na dojezd...
nebo stanovení cen majetků dvěmi odhadci: odhadce A a odhadce B
Což je divné...tak já nevím no . . .

↑ Creatives:Já si taky myslíš že se v tomto příkladu využije párový t-test. V excelu jsem jej aplikoval ale chytrý z něj nejsem :) viz. zde
Pro výpočet párového t-testu:
uděláme rozdíly tzn.:
0,4 0,2 0,2 0,4 0,3 0,3 0,5
výběrový průměr=
výběrový rozptyl=
testujeme hypotézu, že střední hodnota = 0
čili
proti 
použijeme testovací statistiku
po výpočtu T a dosazení
nám vyjde 
přičemž interval spolehlivosti je:
kde
jelikož
hypotézu zamítámé => odlišení, je statisticky významné...
BTW: opsal jsi pořádně příklad: Je tam opravdu v zadání napsaně jenom: "Ověřte na hladině významnosti 0,01, zda se od sebe liší"???

↑ Creatives:Děkuji za tvůj příspěvek, ano zadání jsem kontroloval a je správně.

↑ Creatives:OK já ještě jednou DĚKUJI. To co jsi napsal víš to teda platí?
Na wiki som nasiel "odporucenie" co suhlasi s nazorom ↑ xfastx:.
http://en.wikipedia.org/wiki/Student's_ … le_t-tests
cize ak chces testovat iba rovnost strednych hodnot tak by mozno bolo lepsie pouzit (neparovy) dvojvyberovy t-test.
Aj ked mne sa tak trochu zda, ze sa tam chce testovat rovnost rozdeleni (nie "len" strednych hodnot) v tom pripade by mozno bol vhodnejsi Kolmogorov-Smirnov test http://en.wikipedia.org/wiki/Kolmogorov … irnov_test
ale po troche googlenia sa mi zda, ze v exceli by si potreboval doplnok UNISTAT tak neviem ... v R (ak ho pouzivas) je to zadarmo - funkcia sa vola "ks.test".
Ved normalny dvojvyberovy K-S test ... ja som ho v skutocnosti nikdy nerobil rucne. V R-ku iba napisem
ks.test(x,y,"exact") kde x je jeden vektor s datami a y druhy - vyhodi to p-hodnotu a tu provnam s hladinou vyznamnosti.
↑ Creatives:
Ten wiki odkaz co som dal to tak zjednodusene zhrna - oni sa ten jednovyberovy a dvovyberovy nejak extremne nelisia.