Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

mám spočítat obecný integrál
netuším ale co s goniometrickou funkcí. mohl by mi někdo zkusit vysvětlit jak na to?

↑ Bati: mno a právě na tomto jsem skončil. jak udělat tu kterou substituci. třeba je to jednoduché, ale ani mě nic nenapadá jak dál pokračovat. mohl bych poprosit o ukázku? jak a proč zrovna takto?

↑ Bati:
derivaci bych pochopil. ale jak to naroubovat do příkladu mi hlava nebere. vidím že tam je
jen neumím použít ten cotangens

↑ Bati:
z ukázky jsem vyrozuměl, že prvním krokem bylo substitování
ve jmenovateli
v čitateli za y? a následně stejným způsobem kotangens za z? nepředpokládám že to je výsledek, s tím se bude muset ještě něco provést?
že to chce cvik je jasná věc. ten bohužel nemám. limity bych jakžtakž zvládnul, derivace v podstatě taky, ale integrály tohoto typu mě pokaždé zadřou hlavu
↑ domorodec_lk:
Ano, v prvním kroku jsem substituoval za
.
jsem tam potřeboval kvůli větě o substituci, jinak by to provést nešlo. Stejně tak s tím kotangensem a jeho derivací. Ano, s tím výsledkem je třeba něco provést, ale to už je rutina - parciální zlomky a známé integrály. Vypadá to, že nemáš zmáklou ani teorii, doporučuju si projít tyhle stránky, je to tam podrobně vše vysvětleno, se spoustou příkladů.

↑ Bati: teorie mi právě nic neřekla, tak jsem potřeboval ukázku. parciální zlomky bych i dokupy snad dal. ikdyž netvrdím že během pěti minut

jestli jsem tedy ukázku pochopil správně, tak ve jmenovateli musí být něco, čemu odpovídá v čitateli něco po derivaci. takže ukázka na jiném příkladě: (kde
ve jmenovateli odpovídá po derivaci
v čitateli a proto můžu substituovat. to samé jsem provedl s
ve jmenovateli, který odpovídá
, který se nalézá ve zlomku. kdyby bylo v čitateli místo
->
, fungovalo by to stejně?
a pokud by funkce byla ve jmenovateli s
namísto
, vypadal by integrál takto?
↑ domorodec_lk:
Zdravím,
děkuji za krásně přehledný zápis. Skoro dobře - jak jsi sám napsal
v jmenovateli má "pro sebe"
v čitateli, tedy v zápisu po substituci se již nemá objevovat y, ale jen 
kdyby bylo v čitateli místo
->
, fungovalo by to stejně?
]
myslím, že ne, musela by se zvolit jiná metoda.
Jinak místo substituce
může být i
. Doufám, že jsem nic nepřehlédla. V pořádku? Děkuji.

↑ jelena: tak už je mi to zase jasnější. děkuji za radu a opravu. pokud nemá ještě někdo něco k danému tématu, označil bych za vyřešené
↑ domorodec_lk:
také děkuji, počkej si ještě případně na kolegu ↑ Bati:, zda něco nedoplní, potom označ.
↑ domorodec_lk:
Jen doplním, že to, co substituuješ nemusí být jen ve jmenovateli. Možná si to nemyslíš, ale kdyby náhodou, tak uvedu příklad : 

↑ Bati:. ale podmínka je, že v čitateli zároveň musí být hodnota kterou substituji zderivovaná, že? ale jen jsem si myslel, že když se tam vyskytuje substituovaná veličina stejná jako ve jmenovateli dvakrát a vícekreát, tak je to spíše 2y. nebo počet stejných hodnot substituovaných veličin je mocnitel?
↑ domorodec_lk:
Ano, to je jediná podmínka pro tento typ substituce.
Ještě teda to, že po substituci ti tam nikde nesmí zbýt ta původní proměnná, tj. musíš nahradit úplně všechno.
↑ domorodec_lk:
Ne, prostě každé
jsem nahradil
. Ty
tam byly v součinu, proto tam je
.

↑ Bati:
pravda. už bych si měl dneska dát pokoj abych nenadělal další ostudu
↑ domorodec_lk:
To je ok, jen si osobně myslím, že by bylo efektivnější projít si ty stránky, na které jsem odkázal a dát si tam nějaký příklad na substituci. U všeho je tam podrobné řešení.
↑ Bati:
také děkuji. Ještě doplním drobný odkaz (k poznámce kolegy ↑ Bati:) a označím téma za vyřešené.

↑ jelena:
děkuji, stránky jsem si prošel. ale jsem bohužel praktik a tak si postup musím s někým prokonzultovat. potom už zkouším a zkouším. ale jen z ukázky a teorie nejsem schopen dát výsledek