Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
prosím o pomoc, v příkladu mám určit vzor množiny polynomů v určitém zobrazení, ale nevím, jak obecně zapsat polynom z té množiny (pomocí jakých koeficientů), abych pak už zbytek zvládl. Jedná se o množinu , kde je prostor polynomů stupně nejvýše 2 s přidáním nulového polynomu.
Zapsal jsem si obecně polynom a položil x(t)=x(1-t), vyjádřil t (s tím, že při dělení rovnice vyvstala potřeba řešit jeden případ zvlášť) a pak se mi chtělo řešit dvě nerovnice, jenže koeficienty u polynomů jsou komplexní (asi?) a komplexní čísla nejde uspořádat, takže jsem ve slepé uličce...
↑ Polopat:
Ahoj, možná by pomohlo, kdybys napsal, co Ti vyšlo.
↑ Andrejka3:
Tak napsal jsem si a to jsem upravil.... a teď koukám, že jsem nezvlád převedení z jedné strany rovnice na druhou (trapas). No každopádně teď vyšlo . A teď teda nevím, jak to interpretovat. Chtěl bych najít ta alfa, že rovnice bude mít řešení pro všechna t z intervalu <0,1>, jenže když vyjádřím třeba , tak to vyjádření bude platit jenom pro t různé od 1/2, takže to nechci. Ale jak jinak získám pro alfa nějakou podmínku?
↑ Polopat:
Ahoj, v této části matematiky trochu plavu. Myslím si, že pokud rovnost platí pro nekonečně mnoho (snad ale stačí i tři), že by měla platit ta rovnost všude, pro všechna t.
Pak by
, tedy
.
Tedy . Ale jistá si nejsem.
↑ Andrejka3:
Aha, takže jestli to dobře chápu, tak ta podmínka, kterou hledám je teda , přičemž na tom, jestli je v zadání t z <0,1> nebo třeba t z <1/4, 3/4>, vlastně až tolik nezáleží?
↑ Polopat:
Ano, to si myslim.