Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím,
chtěl bych se zeptat na pár nejasností, které se netýkají sice přímo matiky, ale statistiky.
Mám téma "Intervalové odhady průměru při výběrech s vracením":
1. Chápu, že pokud znám rozptyly, u(a) vyhledám v tabulce Kritické hodnoty normálního rozdělení, pokud neznám, hledám hodnotu pro výpočet v tabulce Studentova t-rozdělení (podle t - 1). Dle cvičebnice a vzoru výpočtu to je někdy však naopak, proč?
2. Pokud mám zadané hodnoty v tabulce, ze kterých musím vypočítat klasický aritmetický průměr, neni mi jasné, jak přesně počítat. Mám například tyto 4 intervaly:
4,00-4,49 ; 4,50- 4,99 ; 5,00-5,49 ; nad 5,50
Jakej je správnej průměr například pro 1. interval? Doposud jsem měl za to, že 4.245 (4+4,49/2), ale údajně to neni technicky správně. Nevím, jak si správně počínat s tou hodnotou 4,49. Prosím tedy o vysvětlení.
Zároveň bych se chtěl zeptat, jakej je průměr posledního intervalu, doposud jsem počítal s 5,51, ale profesorka mi řekla, že jelikož v předchozích intervalech je rozdíl 0,49, proto bych si měl v tom poslední intervalu toto číslo taky představit a počítat jako s uzavřeným intervalem, je to tak?
3. Pokud mám vypočítat Výpočet spolehlivost odhadu, vyjde mi např. číslo 1,428 (dle výsledků z cvičebnice to mám sice správně), ale zároveň je vedle tohoto čísla ve výsledku např. 85 % . Jak přijdu na ty procenta?
Omlouvám se za obsáhlý příspěvek, snad jsem všechno vysvětlil a upřesnil tak, abys ste to pochopili a poradili mi, zkouška se blíží a mě jsou tyto věci stále nejasné.
Předem děkuji za rady :-)
Nevím co všechno jste brali, jestli jenom určujete intervalové odhady středních hodnot. Čili jenom 2 statistiky- jedna pro norm. rozdělení a drhá ze studentova rozdělení.
1) Záleží jestli znáš celkový rozptyl nebo výběrový rozptyl. Jestli znáš celkový rozptyl
tak použiješ statistiku, která má normované normální rozdělení. Jestli je dán výběrový nebo není dán celkový rozptyl, tak ho lze vypočítat z naměřených hodnot z náhodného výběru. A potom použiješ statistiku, která má studentovo rozdělení. Ovšem musíš znát výběrový průměr a rozsah a musíš odhadovat interval pro střední hodnotu 
2)S intervali jsem se nesetkal, ale v matematické statistice se to převadí na středy intervalu tak jak říkáš. Sečteš krajní body a vydělíš 2. Jestliže je poslední
tak střed vypočteš 
3) Těch 85% je ve výsledku nebo v zadání? K sestrojení 85%ního odhadu?

Ke 3). Napíši jsem přesné zadání příkladu.
Zadání:
n=200 (členů ZD)
variační koeficient=12,5%
S jakou spolehlivostí můžeme podle tohoto výběrového souboru odhadnout průměrný věk všech členů ZD, požadujeme-li, aby chyba odhadu byla maximálně 1%?
Výsledek dle cvičebnice:
u(alfa)=0,01* (√200 / 0,125)=1,1314 --> P=80%
Nevim, jak přišli na těch 80%.

Ještě bych se chtěl zeptat, jak poznám, kdy použiju t-test a kdy párový test?
T-test je, když mám např. skupinu zvířat a zkoumám u nich 2 různá krmení a párový test, když dostanu dva druhy zvířat (třeba slepice a kachny) a maj je nějakým způsobem porovnat.
Chápu to tak správně?
No nejspis mluvis o dvouvyberovem t-testu. Ten ma ruzne rozsahy pro kazdou velicinu. Jinak parovy test vetsinou byva kdyz testujes jestli existuje mezi merenimi nejaka zavyslost (pred podanim a po podani leku)pricemz jsou nezavisle a zaroven musi mit stejny rozsah(pocet mereni) . Pak udelas rozdily a aplikujes jednovBerovy t-test.
Jednoduse receno, pokud mas ruzne rozsahy a testujes str hodnotu, pouzijes dvouvyberovy t-test. Pokud nas stejny rozsah a mas data napr pred a po tak pouzijes parovy

Ok, díky moc..
Nevědel by si prosimtě ještě, jak teda přijdou na ty procenta? (viz. můj předešlý příspěvek s ukázkou zadání příkladu)

Ok, neva..
Tak budu doufat, že zrovna tenhle příklad ve zkoušce nedostanu.. :-D