Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 02. 2013 00:13

TheRespect
Reputace:   

Statistika - intervalové odhady

Zdravím,
chtěl bych se zeptat na pár nejasností, které se netýkají sice přímo matiky, ale statistiky.

Mám téma "Intervalové odhady průměru při výběrech s vracením":

1. Chápu, že pokud znám rozptyly, u(a) vyhledám v tabulce Kritické hodnoty normálního rozdělení, pokud neznám, hledám hodnotu pro výpočet v tabulce Studentova t-rozdělení (podle t - 1). Dle cvičebnice a vzoru výpočtu to je někdy  však naopak, proč?

2. Pokud mám zadané hodnoty v tabulce, ze kterých musím vypočítat klasický aritmetický průměr, neni mi jasné, jak přesně počítat. Mám například tyto 4 intervaly:
4,00-4,49 ; 4,50- 4,99 ; 5,00-5,49 ; nad 5,50
Jakej je správnej průměr například pro 1. interval? Doposud jsem měl za to, že 4.245 (4+4,49/2), ale údajně to neni technicky správně. Nevím, jak si správně počínat s tou hodnotou 4,49. Prosím tedy o vysvětlení.
Zároveň bych se chtěl zeptat, jakej je průměr posledního intervalu, doposud jsem počítal s 5,51, ale profesorka mi řekla, že jelikož v předchozích intervalech je rozdíl 0,49, proto bych si měl v tom poslední intervalu toto číslo taky představit a počítat jako s uzavřeným intervalem, je to tak?

3. Pokud mám vypočítat Výpočet spolehlivost odhadu, vyjde mi např. číslo 1,428 (dle výsledků z cvičebnice to mám sice správně), ale zároveň je vedle tohoto čísla ve výsledku např. 85 % . Jak přijdu na ty procenta?

Omlouvám se za obsáhlý příspěvek, snad jsem všechno vysvětlil a upřesnil tak, abys ste to pochopili a poradili mi, zkouška se blíží a mě jsou tyto věci stále nejasné.

Předem děkuji za rady :-)

#2 03. 02. 2013 09:54 — Editoval Creatives (03. 02. 2013 12:27)

Creatives
Škola: UP MAT-EKO(09-12, Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   26 

Re: Statistika - intervalové odhady

Nevím co všechno jste brali, jestli jenom určujete intervalové odhady středních hodnot. Čili jenom 2 statistiky- jedna pro norm. rozdělení a drhá ze studentova rozdělení.

1) Záleží jestli znáš celkový rozptyl nebo výběrový rozptyl. Jestli znáš celkový rozptyl $\sigma ^2$ tak použiješ statistiku, která má normované normální rozdělení. Jestli je dán výběrový nebo není dán celkový rozptyl, tak ho lze vypočítat z naměřených hodnot z náhodného výběru. A potom použiješ statistiku, která má studentovo rozdělení. Ovšem musíš znát výběrový průměr a rozsah a musíš odhadovat interval pro střední hodnotu $\eta $

2)S intervali jsem se nesetkal, ale v matematické statistice se to převadí na středy intervalu tak jak říkáš. Sečteš krajní body a vydělíš 2. Jestliže je poslední $<5,5;\infty )$ tak střed vypočteš $5,5+\frac{5,49-5}{2}$

3) Těch 85% je ve výsledku nebo v zadání? K sestrojení 85%ního odhadu?

#3 03. 02. 2013 11:02

TheRespect
Reputace:   

Ke 3). Napíši jsem přesné zadání příkladu.

Zadání:
n=200 (členů ZD)
variační koeficient=12,5%
S jakou spolehlivostí můžeme podle tohoto výběrového souboru odhadnout průměrný věk všech členů ZD, požadujeme-li, aby chyba odhadu byla maximálně 1%?

Výsledek dle cvičebnice:
u(alfa)=0,01* (√200 / 0,125)=1,1314 --> P=80%

Nevim, jak přišli na těch 80%.

#4 04. 02. 2013 19:57

TheRespect
Reputace:   

Ještě bych se chtěl zeptat, jak poznám, kdy použiju t-test a kdy párový test?

T-test je, když mám např. skupinu zvířat a zkoumám u nich 2 různá krmení a párový test, když dostanu dva druhy zvířat (třeba slepice a kachny) a maj je nějakým způsobem porovnat.

Chápu to tak správně?

#5 04. 02. 2013 22:05

Creatives

No nejspis mluvis o dvouvyberovem t-testu. Ten ma ruzne rozsahy pro kazdou velicinu. Jinak parovy test vetsinou byva kdyz testujes jestli existuje mezi merenimi nejaka zavyslost (pred podanim a po podani leku)pricemz jsou nezavisle a zaroven musi mit stejny rozsah(pocet mereni) . Pak udelas rozdily a aplikujes jednovBerovy t-test.

Jednoduse receno, pokud mas ruzne rozsahy a testujes str hodnotu, pouzijes dvouvyberovy t-test. Pokud nas stejny rozsah a mas data napr pred a po tak pouzijes parovy

#6 04. 02. 2013 22:12

TheRespect
Reputace:   

Ok, díky moc..

Nevědel by si prosimtě ještě, jak teda přijdou na ty procenta? (viz. můj předešlý příspěvek s ukázkou zadání příkladu)

#7 04. 02. 2013 22:36

Creatives

Hm, to nevim, ponevadz mi tam chybi vyberovy prumer:( a mozna by to mohla byt hodnota z tabulek kvantilu normovaneho normalniho rozdeleni, ale ta vychazi 0,87 :( takze nvm

#8 04. 02. 2013 23:21

TheRespect
Reputace:   

Ok, neva..

Tak budu doufat, že zrovna tenhle příklad ve zkoušce nedostanu.. :-D

Zápatí