Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, učím se na zkoušku z algebry, ale zasekl jsem se na jednom příkladu, jehož řešení nenalézám ani v mých zápiscích z přednášek...Mohl by mi tu prosím napsat postup (jednotlivé kroky)?Děkuji moc...
Příklad:
ofocený příklad
Mas zobrazenie a potrebujes v nom najst obraz bazovych vektorov, teda
a vyjadrenie tejto funkcie v zadanej baze je - co je prvy stlpec maticoveho vyjadrenia - podobne zvladnes dalsie stlpce. Staci takto?
V b) staci tu maticu prenasobit sprava vektorom co zodpoveda tej fukcii, co je
Brano napsal(a):
Mas zobrazenie a potrebujes v nom najst obraz bazovych vektorov, teda
a vyjadrenie tejto funkcie v zadanej baze je - co je prvy stlpec maticoveho vyjadrenia - podobne zvladnes dalsie stlpce. Staci takto?
V b) staci tu maticu prenasobit sprava vektorom co zodpoveda tej fukcii, co je
Jen, na odkazu není , ale
A jak si dostal ?
A toto vemu kde?
V Algebře dost plavu, protože mám od učitele šíleně moc teorie, ale nemáme moc spočítaných příkladů a já se to z teorie nedokážu naučit - musím se učit z praktických postupů...
Díky...
↑ nurv:
Já to zkusím jinak: Je třeba vzít bázové funkce , , a sestavit funkce , , . A pak najít matici A tak, aby platilo g=A.f
↑ martisek:
Ještě drobnost: u těch rozdílů g_1, g_2, g_3 chybí dvojka, kterou jsem v zadání zobrazení nějak přehlédl...
najdes souradnice techdle "funkci" v puvodnim vektorovem prostoru a tyto souradnice budou radky matice A, protoze pak kdyz matici A nasobime zprava jednotkovyma vektorama puvodni baze (coz jsou f1 f2 a f3) dostaneme prave tyto radky, ktere nam daji zobrazene f1 f2 a f3 pres zobrazeni F