Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím. Chtěl bych se zeptat, jesli postupuji správně při řešení příkladů. Měl jsem zadané 4 trojúhelníky a měl jsem zjistit, jestli jsou podobné (měl jsem zadané velikostii stran). Trojúhelníky očísluji T1-T4, aby to bylo přehledné. Postupoval jsem tak:
1) 
2)
3)
4)
5)
6)
Myslím, že jsem porovnal všechny trojúhelníky. Pokud se výsledky rovnaly, tak jsem napsal, zda se jedná o zmenšení nebo o zvětšení a že jsou trojúhelníky podobné. Když se výsledky nerovnaly, napsal jsem pouze, že trojúhelníky podobné nejsou. Nevím, jestli postupuji dobře. V učebnici jsem četl, že se vždy mám držet pravidla
,ale dnes mi řekli, že pokud mám zjistit podobnost, že je to jedno. Dělám to tedy špatně?
Díky.
↑ bender0088.cz:Ak ide iba o to, aby sme zistili, ci trojuholniky su podobne alebo nie, tak mas pravdu, je to jedno. Dovod je ten, ze ak je trojuholnik T podobny trojuholniku S, tak aj trojuholnik S je podobny trojuholniku T. Ak chces urobit dojem, mozes povedat, ze podobnost je symetricka relacia :)