Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 02. 2013 12:48

a2r@seznam.cz
Zelenáč
Škola: FEK ZČU Plzeň
Pozice: doktorand
Reputace:   

hledám vhodný software

Dobrý den, mám začátečnický dotaz. Hledám software, které umožní základní editaci matematických vzorců. Jsem začátečník se složitější matematikou, a tak mě zajímá "výchozí" program, na který mohou navazovat složitější programy - tedy hledám něco, co je pro začátek hodně jednoduché a mohu se na tom naučit základy, které využiji u složitějšího software. Nějaké programy jsem našel, ale z recenzí mi není jasné, který je vhodný pro začátek, tj.nepotřebuji na tom dělat složité zápisy, ale zároveň se chci připravit na práci v nějakém náročnějším software typu Wolfram Alpha (on-line). Nemáte nějaký typ? Komplikací je, že používám MAC OSX - zdá se mi, že pod winodows takové programy existují, ale pro MAC to je asi špatné?

#2 08. 02. 2013 13:48

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

Re: hledám vhodný software

↑ a2r@seznam.cz:Pokial ide o pisanie matematickych textov, nic ine ako TeX ani nema zmysel skusat. TeX sa stal univerzalnym standartom a napriklad matematicke casopisy v drvivej vacsine prispevky napisane inak ako v TeX-u vobec neprijimaju. To, ze pouzivas OS X nie je komplikacia, ale naopak, vyhoda. Na stranke http://www.tug.org/mactex/ ale aj na mnohych inych si mozes bezplatne stiahnut instalacny subor. Pokial ide o editor, je ich obrovske mnozstvo, odporucam napriklad texnicccenter zo stranky http://www.texniccenter.org, tiez bezplatny. Osobne ale pouzivam Latexian, je sice plateny, ale stoji to za to - do jedeneho okna pisem zdrojovy kod a vo vedlajsom sa mi (s malym oneskorenim) ukazuje vysledny text. Nevylucujem, ze nieco podobne sa da zohnat aj ako free software.

#3 08. 02. 2013 14:09 — Editoval Creatives (08. 02. 2013 14:12)

Creatives
Škola: UP MAT-EKO(09-12, Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   26 

Docela dobrá příručka k LaTeX je tahle:Ne příliš stručný úvod do systému latex
Ovšem latex je v dnešní době celkem složitý v poměru s ostatními softwary, poněvadž existují mnohem jednoduší . Latex je jako kdyby si psal html do poznámkového bloku a přitom existuje Frontpage atd...

#4 08. 02. 2013 16:04

a2r@seznam.cz
Zelenáč
Reputace:   

No, já hledám něco jako "trenažér" - momentálně (poprvé v životě) píši práci, kde řeším rovnice. Ty chci napsat v nějakém editoru, ale zároveň se poohlížím po něčem, co má i něco matematické logiky - tj. vlastně takový trenažér třeba na Mathematicu a tak. Jednoduše to mohu asi naklapat editorem a vložit jako obrázek, ale chtěl bych trochu víc...abych se pak případně mohl orientovat třeba v Wolfram Alpha nebo tak.

#5 08. 02. 2013 20:41

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím v tématu,

mám dojem, že bylo poskytnuto dost návodů k pěkným matematickým (a nejen zápisům). Doplním ještě toto prostředí.

Z opakovaného odvolání na Wolfram Alphu bych ale usoudila, že je snad zájem o vkládání "matematických zápisů" do podobných programů. Aktualizovala jsem "Užitečné odkazy na CAS" - jsou v tom i ukázky vložení do programů, případně využit sekci podpory (v úvodním tématu je odkaz na editor).

↑ a2r@seznam.cz:

Možná by prospělo, pokud byste vložil kousek ručně (nebo jinak) psaného textu, který chcete zpracovat a jak. Děkuji.

#6 10. 02. 2013 09:33

a2r@seznam.cz
Zelenáč
Reputace:   

V podstatě jsem pátral, zda neexistuje něco, kde bych mohl jednoduše napsat rovnici a vložit ji do textu jako obrázek, ale zároveň by mi to umožnilo alternativně "zapnout" korektní matematiku a snažit se napsat  tu rovnici správně - tj. ve finále v zápise v programovacím jazyce (ale to vnímám jako poslední krok, nadstavbu). Prostě se donutit přejít od pouhé grafické editace opsané rovnice k plnohodnotnému a matematicky korektnímu zápisu. Vlastně by mě hodně zajímal názor, jak by měl postupovat začátečník-samouk, tj. u kterého programu ev. prostředí začít a jak postupovat od jednoduchého k složitějšímu. Rad je i tady spousta, ale jak říkám - začátečník se v tom vlastně neorientuje a potřebuje podle mě nějaký trenažér, kde si vše ozkouší a pak přejde ke složitějším věcem: cesta od "hloupého" opsání rovnice k jejímu korektnímu matematickému vyjádření. ↑ jelena:

#7 10. 02. 2013 12:07

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím a děkuji za upřesnění.

Úplně jednoduchým vstupem "vzorec-zápis" bych viděla použití WIMS - zde si můžete zvolit formu výstupu a TeX zápis potom použit do dalšího dokumentu, např. do dokumentu v OpenOffice, pokud jste zvyklý na textové editory.

Jinak ve WA můžete bez obav vkládat co potřebujete, zápisy i trochu koriguje (nebo nabízí alternativní chápání), po najetí na zápis se vstupem nebo s výstupy se Vám zobrazí možnosti, co se zápisem lze udělat - klikem na A např. dostanete matematický zápis.

Sama jsem nezkoušela, ale v podporovaných programech (free) SAGE má možnost kombinovat text, výpočet + LaTeX zápis. Pokud Vás to zaujme, tak můžete pokládat dotazy v sekci CAS (s odvoláním na toto téma).

Případně ještě doplní někdo z kolegů, děkuj.

#8 10. 02. 2013 14:24

a2r@seznam.cz
Zelenáč
Reputace:   

Prozkoumám vaše rady a doporučení. Chvíli se tomu budu muset věnovat. Pro teď tedy moc děkuji.

Zápatí