Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, mám začátečnický dotaz. Hledám software, které umožní základní editaci matematických vzorců. Jsem začátečník se složitější matematikou, a tak mě zajímá "výchozí" program, na který mohou navazovat složitější programy - tedy hledám něco, co je pro začátek hodně jednoduché a mohu se na tom naučit základy, které využiji u složitějšího software. Nějaké programy jsem našel, ale z recenzí mi není jasné, který je vhodný pro začátek, tj.nepotřebuji na tom dělat složité zápisy, ale zároveň se chci připravit na práci v nějakém náročnějším software typu Wolfram Alpha (on-line). Nemáte nějaký typ? Komplikací je, že používám MAC OSX - zdá se mi, že pod winodows takové programy existují, ale pro MAC to je asi špatné?
↑ a2r@seznam.cz:Pokial ide o pisanie matematickych textov, nic ine ako TeX ani nema zmysel skusat. TeX sa stal univerzalnym standartom a napriklad matematicke casopisy v drvivej vacsine prispevky napisane inak ako v TeX-u vobec neprijimaju. To, ze pouzivas OS X nie je komplikacia, ale naopak, vyhoda. Na stranke http://www.tug.org/mactex/ ale aj na mnohych inych si mozes bezplatne stiahnut instalacny subor. Pokial ide o editor, je ich obrovske mnozstvo, odporucam napriklad texnicccenter zo stranky http://www.texniccenter.org, tiez bezplatny. Osobne ale pouzivam Latexian, je sice plateny, ale stoji to za to - do jedeneho okna pisem zdrojovy kod a vo vedlajsom sa mi (s malym oneskorenim) ukazuje vysledny text. Nevylucujem, ze nieco podobne sa da zohnat aj ako free software.
Docela dobrá příručka k LaTeX je tahle:Ne příliš stručný úvod do systému latex
Ovšem latex je v dnešní době celkem složitý v poměru s ostatními softwary, poněvadž existují mnohem jednoduší . Latex je jako kdyby si psal html do poznámkového bloku a přitom existuje Frontpage atd...

No, já hledám něco jako "trenažér" - momentálně (poprvé v životě) píši práci, kde řeším rovnice. Ty chci napsat v nějakém editoru, ale zároveň se poohlížím po něčem, co má i něco matematické logiky - tj. vlastně takový trenažér třeba na Mathematicu a tak. Jednoduše to mohu asi naklapat editorem a vložit jako obrázek, ale chtěl bych trochu víc...abych se pak případně mohl orientovat třeba v Wolfram Alpha nebo tak.
Zdravím v tématu,
mám dojem, že bylo poskytnuto dost návodů k pěkným matematickým (a nejen zápisům). Doplním ještě toto prostředí.
Z opakovaného odvolání na Wolfram Alphu bych ale usoudila, že je snad zájem o vkládání "matematických zápisů" do podobných programů. Aktualizovala jsem "Užitečné odkazy na CAS" - jsou v tom i ukázky vložení do programů, případně využit sekci podpory (v úvodním tématu je odkaz na editor).
↑ a2r@seznam.cz:
Možná by prospělo, pokud byste vložil kousek ručně (nebo jinak) psaného textu, který chcete zpracovat a jak. Děkuji.

V podstatě jsem pátral, zda neexistuje něco, kde bych mohl jednoduše napsat rovnici a vložit ji do textu jako obrázek, ale zároveň by mi to umožnilo alternativně "zapnout" korektní matematiku a snažit se napsat tu rovnici správně - tj. ve finále v zápise v programovacím jazyce (ale to vnímám jako poslední krok, nadstavbu). Prostě se donutit přejít od pouhé grafické editace opsané rovnice k plnohodnotnému a matematicky korektnímu zápisu. Vlastně by mě hodně zajímal názor, jak by měl postupovat začátečník-samouk, tj. u kterého programu ev. prostředí začít a jak postupovat od jednoduchého k složitějšímu. Rad je i tady spousta, ale jak říkám - začátečník se v tom vlastně neorientuje a potřebuje podle mě nějaký trenažér, kde si vše ozkouší a pak přejde ke složitějším věcem: cesta od "hloupého" opsání rovnice k jejímu korektnímu matematickému vyjádření. ↑ jelena:
Zdravím a děkuji za upřesnění.
Úplně jednoduchým vstupem "vzorec-zápis" bych viděla použití WIMS - zde si můžete zvolit formu výstupu a TeX zápis potom použit do dalšího dokumentu, např. do dokumentu v OpenOffice, pokud jste zvyklý na textové editory.
Jinak ve WA můžete bez obav vkládat co potřebujete, zápisy i trochu koriguje (nebo nabízí alternativní chápání), po najetí na zápis se vstupem nebo s výstupy se Vám zobrazí možnosti, co se zápisem lze udělat - klikem na A např. dostanete matematický zápis.
Sama jsem nezkoušela, ale v podporovaných programech (free) SAGE má možnost kombinovat text, výpočet + LaTeX zápis. Pokud Vás to zaujme, tak můžete pokládat dotazy v sekci CAS (s odvoláním na toto téma).
Případně ještě doplní někdo z kolegů, děkuj.

Prozkoumám vaše rady a doporučení. Chvíli se tomu budu muset věnovat. Pro teď tedy moc děkuji.