Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobry den,
najskorej.. som vdacny za taketo forum, este ze ma napadlo ho vygooglit :-)
pracujem na svojej diplomovke ktora sa zaobera hladanim strategii investovania/spekulacii. Robim to viac menej evolucne. Jednym z kriterii (mozu ale nemusi ich byt viacej) je profit. Urobil som uz par experimentov no doslo mi ze profit by sa mal vzdy brat do uvahy v kontexte s "prostredim" a vzhladom na pocet vybratych "trho-tyzdnov" (intuitivne slovo v style "osobo-dni")
prvotny pohlad bol teda mechanicky ze vacsi profit vyhrava no mala by sa brat do uvahy aj to kolko trho-tyzdnov dany jedinec pouzil... dosiel som k zaveru ze musim pouzit nejaku statistiku, ktora mi povie aka je pravdepodobnost nahodneho vyberu pre dany profit a dany pocet trho-tyzdnov.
da sa to ???
doposial som si to robil tak ze som si urobil 1000x nahodny vyber (s danym poctom trho-tyzdnov) pricom som si "zapisoval" kolko krat sa podarilo nahodnemu vyberu prekonat mojho jedinca. Je to vsak velmi velmi narocne..
este jeden priklad:
dokopy nech je 2000 trho-tyzdnov
samotne neustale investovanie nech urobilo profit 2 (alebo 0 alebo -2)
moj jedinec urobil na 500 trho-tyzdnov profit 5
priemerny tyzden teda zarobi 2/2000 alebo 0 alebo -2/2000 ... (jedinec teda berie nadpriemerne tyzdne, co je jeho cielom)
(mame teda 4 udaje dokopy)
otazka .. do akej miery je ten jedinec (alebo jeho vysledky) nenahodny ? (zanedbajuc teda dalsie informacie)
viem si predstavit ze to nie je zlozita matematika aj sa trochu hambim ale neviem si spomenut ak som to niekedy vedel...
dakujem.
Edit: premyslam premyslam, mozno to nepojde kedze nie je jasne kolko tyzdnov je ako velmi nadpriemernych a teda nejde urcit nenahodnost. Mozno ak by som si domyslel nejaku gausovsku distribuciu... nejake napady ? okrem samozrejme predbezneho riesenia robit nahodne vybery.. ?
Stránky: 1