Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 02. 2013 21:44 — Editoval VISO (10. 02. 2013 02:45)

VISO
Zelenáč
Škola: mgr aplikovana informatika FMFI UK v Bratislave
Pozice: student
Reputace:   

Pravdepodobnost nahodneho vyberu v oblasti investicii

Dobry den,

najskorej.. som vdacny za taketo forum, este ze ma napadlo ho vygooglit :-)

pracujem na svojej diplomovke ktora sa zaobera hladanim strategii investovania/spekulacii. Robim to viac menej evolucne. Jednym z kriterii (mozu ale nemusi ich byt viacej) je profit. Urobil som uz par experimentov no doslo mi ze profit by sa mal vzdy brat do uvahy v kontexte s "prostredim" a vzhladom na pocet vybratych "trho-tyzdnov" (intuitivne slovo v style "osobo-dni")

prvotny pohlad bol teda mechanicky ze vacsi profit vyhrava no mala by sa brat do uvahy aj to kolko trho-tyzdnov dany jedinec pouzil... dosiel som k zaveru ze musim pouzit nejaku statistiku, ktora mi povie aka je pravdepodobnost nahodneho vyberu pre dany profit a dany pocet trho-tyzdnov.

da sa to ???

doposial som si to robil tak ze som si urobil 1000x nahodny vyber (s danym poctom trho-tyzdnov) pricom som si "zapisoval" kolko krat sa podarilo nahodnemu vyberu prekonat mojho jedinca. Je to vsak velmi velmi narocne..

este jeden priklad:
dokopy nech je 2000 trho-tyzdnov
samotne neustale investovanie nech urobilo profit 2 (alebo 0 alebo -2)

moj jedinec urobil na 500 trho-tyzdnov profit 5

priemerny tyzden teda zarobi 2/2000 alebo 0 alebo -2/2000 ... (jedinec teda berie nadpriemerne tyzdne, co je jeho cielom)

(mame teda 4 udaje dokopy)

otazka .. do akej miery je ten jedinec (alebo jeho vysledky) nenahodny ? (zanedbajuc teda dalsie informacie)

viem si predstavit ze to nie je zlozita matematika aj sa trochu hambim ale neviem si spomenut ak som to niekedy vedel...

dakujem.

Edit: premyslam premyslam, mozno to nepojde kedze nie je jasne kolko tyzdnov je ako velmi nadpriemernych a teda nejde urcit nenahodnost. Mozno ak by som si domyslel nejaku gausovsku distribuciu... nejake napady ? okrem samozrejme predbezneho riesenia robit nahodne vybery.. ?

Zápatí