Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, jsem zde nový, tak nevím, jestli se správně dotazuji. Mám problém s touto úlohou :
Řešte v R rovnice :
Když chci vyřešit D z kvadratické rovnice vyjde mi 24. A tady nevím jak dál postupovat, aby mě vyšlo x1 a x2. Poté si je dám jako intervaly a řeším normálně, jako kdyby tam ta kvadratická rovnice nebyla.
Děkuji
↑ eda220:Ahoj,
kořeny získáš jako u každé kvadratické rovnice ze vzorce . Dál by sis rozdělil na intervaly a podle toho odstraňoval absolutní hodnotu.
P.S. Předpokládám, že v zápise je chyba a má bát druhý člen v abs. hodnotě na prvou.
↑ eda220:
24 se dá rozložit a to se potom dá částečně odmocnit. Jinak nějaká odmocnina tam v tomhle případě zůstane a nezbavíme se jí a prostě ji budeme muset pořád psát, ale je to lepší, než ťuknout do kalkulačky a zaokrouhlit.
Věděl bys, jak 24 rozložit a to pak částečně odmocnit?
Děkuji, to jsem pochopil. Teď ovšem jak řeším na číslené ose, tak nevím jiě jestli vycháí :
Mám tedy :
a
Nejprve řeším a)
Což bude :
Upravím :
Počítám
tedy :
Vyjde mi :
A teď jak dál ? (tedy jestli mám správně výsledek), Děkuji.
↑ eda220:
Zapomněl jsi na . , tedy . Vyjdou ti dva kořeny a ty musíš zkontrolovat, jestli leží v intervalu, pro který to teď počítáme. Tady se přiznám, že jsem musel použít kalkulačku, protože odhady odmocnin mi nikdy moc nešly.
Možná bude vědět někdo jiný tady?
Už sem na to přišel, dvě chyby : jednak hned a začátku v úpravě a potom v dosazení do vzorce pro výpočet kořenů.
Zaráží mě tedy výsledek 1.intervalu, který je 1,5. Ale kořen rovnice je jen
↑ eda220:
V prvním intervalu jsme našli dva kořeny rovnice bez abs. hodnoty, ale žádný neleží v tom intervalu, takže pro první interval nemáme žádné řešení rovnice s abs. hodnotou. Pro druhý interval jsme také našli dva kořeny, ale jenom jeden je řešením, protože leží v daném intervalu. Pro třetí interval jsme našli také dva kořeny (stejné jako pro první) a řešením rovnice je jeden z nich a sice 1,5, protože leží v intervalu .