Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Napište rovnici kružnice, která prochází body K(3,2) a L(1,-4) a má střed na přímce x-y+9=0.
udělala sem si směrový vektor daných 2 bodů (2,6) po zkrácení (1,3), převedla na normálový vektor (3,-1) a řešila jako soustavu dvou rovnic, souřadnice středu mi vyšly (7,16) přičemž ve výsledcích je (-7,2). nevěděl by někdo v čem jsem udělala chybu?

↑ Catulinka:
Ale dané dva body nemusí být průměrem?? Mohou být tětivou!

↑ Catulinka:
Podívej se na můj poslední příspěvek, který jsem rozšířil: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=57097
Půjdeš na to úplně stejně, vynecháš bod 3) a u bodu 4) budeš pracovat se zadanou přímkou a rovnicí osy tětivy a budeš hledat jejich průsečík (respektive střed kružnice).
↑ Kobleezchek:
Ahoj, chtěl bych se zeptat, k tomuto příkladu, v jakém případě je směrový vektor zároveň tím normálovým? A naopak kdy to tak není? Jak to poznám prosím?:)
Tuhle chybu jsem taky kdysi často dělával:X
--------------
díky

↑ bonifax:
zdraVím...
Osa tětivy je na tětivu kolmá. Tudíž když známe normálový vektor tětivy, který je na tětivu kolmý, tak bude směrovým vektorem osy tětivy.
Obecně řečeno:
- když máme dvě přímky na sebe kolmé, tak normálový vektor jedné, je směrovým vektorem druhé (a naopak)
- když máme dvě rovnoběžné přímky, tak se jejich normálové (resp. směrové) vektory rovnají