Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim. Mám problém se slovní úlohou. Možná by stačila pomoc v podobě nákresu, jestli vůbec jde. Délka přehradní hráze se jeví na leteckém snímku jako úsečka délky 35 mm. Snímek byl pořízen z výšky 2 km kamerou o ohniskové vzdálenosti f = 50 cm. Jaká je skutečná délka hráze ? Vzorečky z optiky mě zradili, tak sem marnej... Dík za pomoc
Ahoj ↑ ťuňta:,
skús si načrtnúť rovnoramenný trojuholník LMK so základňou LM (skutočná dĺžka hrádze) a vyznač si stred S úsečky LM. Úsečky LK , MK a SK si "predĺž" na polpriamky LK, MK a SK. Dĺžka úsečky SK predstavuje vzdialenosť lietadla (kamery) od pozorovaného objektu (priehradnej hrádze). Na polpriamke SK (ale nie na úsečke SK) si zvoľ bod S' a týmto bodom veď rovnobežku s LM. Jej prienik s polpriamkou MK označ M', a prienik tej rovnobežky s polpriamkou LK označ L'. Získaš dva podobné (dokonca rovnoľahlé ) trojuholníky. Úsečka KS' predstavuje ohniskovú vzdialenosť kamery (obraz sa zaostruje do ohniska).
Označme x dĺžku LM.
Z podobnosti trojuholníkov vyplýva
,
odtiaľ
x=14000cm=140m.
↑ ťuňta:
Vyznačený bod - ohnisko, modrá úsečka - ohnisková vzdálenost, červená - vzdálenost přehrady, zelená - přehrada, fialová - film
↑ Arabela:
pokúsila som sa nakresliť aj obrázok (môj prvý obrázok v Geogebre, aj to iba intuitívne)