Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
integrate from x^2/sqrt(x-1). Dival jsem se na wolfram, ale neni mi jasne jak dojit k tomuto vysledku. Udelal jsem substituci za x-1=t. Ale nejak jsem se zamotal.
http://www.wolframalpha.com/input/?i=in … x-1%29#_=_
↑ Icysight:
Ahoj.
Keby už, tak:
asi takto ...
Lepší je na toto MAW ...
↑ Icysight:
A v zadání je, že se má výsledek upravit podle toho, jak to vychází v Mawu nebo Wolframu? Když ne, tak nechte wolfram wolframem a maw mawem.
subst: x-1 = t:
↑ Icysight:
MAW Ti ukáže všetky kroky - máš riešiť úlohu a nie prísť k nejakému známemu výsledku...
Výsledok môže byť rôzneho tvaru, podstatné je, aby po zderivovaní vyšlo to, čo si integroval ...
↑ martisek:
Ja s Vami v podstate súhlasím, ale ak si nevie vysokoškolák s úlohami rady mal by si dokázať pomôcť aspoň nejako, než zadá úlohu na fórum, zvlášť, keď tie nástroje existujú ...
Prečo by mu mal niekto stále riešiť úlohy? Nech sa s tým papre stroj.
Ten MAW je naozaj inštruktívny, všeličomu sa dá na ňom priučiť - nekydne len výsledok ...
↑ ((:-)):
Nemám nic proti MAWu, spíš proti tomu, jak se používá. Teď jsem si ho schválně na ten integrál pustil (poprvé v životě). No a zrovna to nejdůležitější neprozradí - jak na tu substituci přišel (to asi ani prozradit nemůže), ani to, jak z té substituce dostal ten hezký integrál. - A to by prozradit mohl. Zvlášť těm dnešním studentům, kteří už sami díky těmto vymoženostem nemusí přemýšlet a mnohdy sami nespočítají téměř vůbec nic.
Kdyby mi konkrétně tento příklad student takto opsal z MAWu u zkoušky a nevěděl, jak po té substituci dostal ten integrál, má po zkoušce, i kdyby měl dobře celou písemku. Stává se mi to čím dál častěji...
↑ martisek:
:-)
To už je o študentoch ...
Na integrály treba prax... kedysi boli zbierky riešených úloh a kto chcel vedieť, ten sa v nich hrabal, kým nepochopil. Dnes sú ešte iné vymoženosti a pracovať sa s nimi dá rovnako.
Kým nepochopím, tak s tým "bojujem"... teóriu (nejakú) by už tí študenti za sebou mali mať, aj semináre, cvičenia ...
Tu konkrétne mi ide o to, prečo hneď písať dotaz, a ešte sa pýtať veci, na ktoré je zjavná odpoveď ...
A mohu vas poprosit o nejakou sbirku s priklady, treba i neco, kde je to vysvetlene i pro idioty? Rok jsem matiku nemel, derivace jsem uplne za tu dobu zapomnel a z integralu si jeste neco malo pamatuji.
Takze u tohoto prikladu jsem dosel skoro ke konci, jen ty mocniny mi nejak blbnou asi. Nechapu, jak ve finalu se to vytkne a zustane tam ta zavorka (3x*x+4x+8).
↑ Icysight:
No - neviem, ja som mala knihu, musela by som pohľadať, ale Google ukazuje
toto.
Možno nejaký študent poradí...
↑ Icysight:
Není. Je tam substituce x-1 = t, tedy dx = dt.
↑ Icysight:
Takže pojďme do konce:

↑ Icysight:
Mocnina nemá s úpravou složených zlomků co dělat. Exponenty pro t klesly o polovinu vytknutím t^{1/2}.
Stránky: 1