Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 03. 2013 16:55

Borek22
Reputace:   

Elektrický potenciál soustavy

Zdravím, mám následující úlohu, a prosil bych o kontrolu mého postupu a pár rad.

Máme soustavu složenou z bodových nábojů : 4Q[5,0];2Q[2,2];-6Q[1,4];-1Q[0,5]

Q=20 pC, vzdálenosti jsou v cm

a) Určete elektrický potenciál soustavy v bodě [0,0].
b) Určete potenciální energii soustavy.
c) Určete sílu působící na náboj $Q_{x}$ = -10 pC v bodě [1,2].

a) Pythagorovou větou si určím vzdálenost mezi středem a jednotlivými body, a pak použiji vzorec $\frac{1}{4\pi \varepsilon _{0}}\sum_{n=1}^{4}\frac{Q_{i}}{r_{i}}$ . Je to správně? Předpokládám že se do tohoto součtu přenesou i znaménka, takže je teoreticky možné, že by el. potenciál mohl být i nulový?

b) Opět si Pythagorovou větou určím vzdálenosti mezi jednotlivými body, a použiju vzorec$\frac{1}{4\pi \varepsilon _{0}}\frac{Q_{1}\cdot Q_{2}}{r} + \frac{1}{4\pi \varepsilon _{0}}\frac{Q_{1}\cdot Q_{3}}{r} + \cdot \cdot \cdot $ pro každou možnou kombinaci dvou nábojů.

c) Tady jsem trochu ztracen. Vím, že použiji Coloumbův zákon na každý bod a střed a pak nějak budu konstruovat výslednici sil. Nevím ale přesně jak. Mohl by mi to někdo prosím upřesnit?

Předem díky za odpověď.

#2 09. 03. 2013 10:15

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Elektrický potenciál soustavy

↑ Borek22:
c) použiješ CZ ve tvaru $\vec{F}_i=k\frac{q_iq_x}{r_i^3}\vec{r}_i$, kde vektor $\vec{r}_i$ je vektor od působícího náboje k bodu, v němž je $q_x$

Takže např. pro první náboj
$\vec{F}_1=k\frac{4QQ_x}{(\sqrt{(-4)^2+2^2})}(-4;2)$

a ty síly pak prostě sečteš

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

Zápatí