Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 03. 2013 13:32 — Editoval karkula (16. 03. 2013 13:33)

karkula
Reputace:   

Průběh goniometrické funkce

Dobrý den,
mám za úkol sestavit graf pomocí první a druhé derivace, ale s tímhle si nevím rady.

$y=\sin^ 2x-2\cos x$

průsečíky mi vyšly $\cos x=-1+\sqrt{2}
\cos x=-1-\sqrt{2}
$
potom nevim co s tím a první derivace: $y=2sinx (\cos x+1)
$
a zase nevím jak dál... vím jak ten graf má vypadat, ale netuším jak bych k tomu měla dojít
děkuji za rady:)

#2 16. 03. 2013 16:21

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Průběh goniometrické funkce

Zdravím,

máš kompletní postup k vyšetření funkce? Viz algoritmus ve studijním textu. Předpokládám, že jsi začala def. oborem.
Průsečíky (s osou x) jsi hledala řešením rovnice $0=\sin^ 2x-2\cos x$, výsledek mám stejně, ale ještě jsi nenašla hodnoty $x=...$, ve kterých funkce osu protne - třeba dokončit.
Průsečíky s osou y asi není problém.
Derivace je v pořádku, teď řešením rovnice $0=2\sin x (\cos x+1)$ najdeš nulové body derivace (body podezřelé z extrému, stacionární body, nebo jak tomu říkáte?).
Stačí tak pro pokračování? Děkuji.

#3 16. 03. 2013 16:53

karkula
Reputace:   

↑ jelena:
nevím jak bych to měla řešit průsečík s osou x když $-1+/-\sqrt{2}$ není žádný ze základních úhlů.
s definičním oborem ani průsečíkem s osou y není problém a stacionární body jsou 0 a $\pi +2k\pi $?
druhá derivace je $y=3\cos ^{2}x+2\cos x-1$ ?
a inflexní body potom jsou $cosx=\frac{1}{3} $ (což zae nevím jak mám vyřešit, když to není zákldní úhel :/ ) a $cosx=-1$ z čehož $x=\pi +2k\pi $
Blížím se aspon trochu výsledku? děkuju

#4 16. 03. 2013 18:04

jelena
Jelena

↑ karkula:

to nevadí, že není základní úhel (na kalkulačce máš funkci arccos (a tak také můžeš zapisovat výsledek)), pozor na periody. Na grafu potřebuješ jen přibližně naznačit, kde se funkce protne s osou.
Ovšem výsledek $\cos x=-1-\sqrt{2}$ nepoužijeme (rovnice nemá řešení - je jasné, proč?).
Průsečík s osou $y$ je jen jeden a to pro hodnotu $x=0$, kterou dosazuješ do zadání funkce. je tak?
2. derivace mi vyšla jinak $4\cos ^{2}x+2\cos x-2$, ještě překontroluj, prosím.

#5 16. 03. 2013 19:20

karkula
Reputace:   

↑ jelena:
perioda je $2k\pi $ ?
v druhé derivaci jsem se přehlédla a teď mi vychází inflexní body $\pi /3$ a $\pi $.
rovnice nemá řešení protože $-1-\sqrt{2}$ není v intervalu od -1 do 1 včetně?
ty stacionární body jsou dobře? Protože potom vychází, že ta funkce od 0 je pořád rostoucí, což je hloupost.

#6 16. 03. 2013 20:16

jelena
Jelena

↑ karkula:

stacionární body (pro první derivaci) mám stejně $0+k\pi $, $\pi+2k\pi$. Znaménkovou tabulku jsem zatím nezkoušela, ani nulové body 2. derivaci.

Mně by se jevilo vhodné stanovit periodu zadané funkce, abys potom vyšetřovala jen na konkrétní periodě - zkoušela jsi stanovit periodu? Děkuji.

#7 17. 03. 2013 18:29

karkula
Reputace:   

↑ jelena:
Mockrát děkuji za pomoc, nakonec jsem ten graf dala nějak dohromady. Sice to asi není úplně 100%, ale základ by tam měl být.

Zápatí