Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
Mám prosbu, vím, že porušuji pravidla, ale potřebovala bych zkontrolovat mé výpočty příkladů na derivace, nemám se teď bohužel koho zeptat, co je správně a co ne.
Prosím o kontrolu toho, jestli mám správně zderivováno a hlavně zda jsou závorky tam , kde mají být. Úpravy na základní tvar, zjednodušení nepotřebuji.
Mnohokrát děkuji :)

Zdravím,
můžeme pořádat výcvik jednotky - každý, kdo má zájem, si stopuje čas a nahlašuje výsledky :-)
Mně vyšlo jinak v 1), 8), 9), potom v 11), 13), 15), 16) máš nepořádně závorky. tedy pokud umím počítat do 16. Má ještě někdo zájem kontrolovat? Děkuji.
↑ TerezaG:
proč by měl by stupidní? Dotaz v pořádku, přístup k řešení v pořádku. Jen si sama přesdtav, jak se z monitoru kontroluje 16 derivací (rukou psaných) a potom se popisuje, kde je chyba (to popisování je největší potíž). Jinak obvykle kontroluji rukou psané papíry (asi i více, než by něco řešila).
Vážně - s derivováním problém nemáš, principy a pravidla chápeš, jen trochu nepozornost, nic víc problémů. Když derivuješ složenou funkci, tak začínej od zápisu závorek (připrav si závorky, potom do závorky vypiš výsledek derivace). Tak žádnou závorku neztratíš a nebudeš v tom mít nepořádek.
Také vždy překontroluj, zda jsi každou složenou funkci doderivovala. To byly hlavní chyby, co jsem našla. Pokud chceš upřesnění a sama jsi chyby nenašla, v čem byl problém, tak bych doplnila.
V sekci VŠ se doporučuje používat online nástroje na kontrolu, pro SŠ nevhodné, protože se tak nic nenaučíš, ale pro kontrolu můžeš. Zdar přeji.
vím, že porušuji pravidla
to oceňuji :-)