Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 03. 2013 15:16

TerezaG
Škola: ČVUT
Reputace:   

Derivace funkce

Zdravím,
Mám prosbu, vím, že porušuji pravidla, ale potřebovala bych zkontrolovat mé výpočty příkladů na derivace, nemám se teď bohužel koho zeptat, co je správně a co ne.

Prosím o kontrolu toho, jestli mám správně zderivováno a hlavně zda jsou závorky tam , kde mají být. Úpravy na základní tvar, zjednodušení nepotřebuji.

Mnohokrát děkuji :)

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-03/43122_11.jpg

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-03/43218_22.jpg

• (téma jako vyřešené označil(a) TerezaG)

#2 16. 03. 2013 16:34

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Derivace funkce

Zdravím,

můžeme pořádat výcvik jednotky - každý, kdo má zájem, si stopuje čas a nahlašuje výsledky :-)

Mně vyšlo jinak v 1), 8), 9), potom v 11), 13), 15), 16) máš nepořádně závorky. tedy pokud umím počítat do 16. Má ještě někdo zájem kontrolovat? Děkuji.

#3 17. 03. 2013 12:23

TerezaG
Reputace:   

↑ jelena:
Děkuji,
...ale pokud se vám můj dotaz zdá stupidní, tak se k tomu nevyjadřujte. Každý není mistr v oboru, k čemu potom to forum je.

#4 17. 03. 2013 13:46

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ TerezaG:

proč by měl by stupidní? Dotaz v pořádku, přístup k řešení v pořádku. Jen si sama přesdtav, jak se z monitoru kontroluje 16 derivací (rukou psaných) a potom se popisuje, kde je chyba (to popisování je největší potíž). Jinak obvykle kontroluji rukou psané papíry (asi i více, než by něco řešila).

Vážně - s derivováním problém nemáš, principy a pravidla chápeš, jen trochu nepozornost, nic víc problémů. Když derivuješ složenou funkci, tak začínej od zápisu závorek (připrav si závorky, potom do závorky vypiš výsledek derivace). Tak žádnou závorku neztratíš a nebudeš v tom mít nepořádek.

Také vždy překontroluj, zda jsi každou složenou funkci doderivovala. To byly hlavní chyby, co jsem našla. Pokud chceš upřesnění a sama jsi chyby nenašla, v čem byl problém, tak bych doplnila.

V sekci VŠ se doporučuje používat online nástroje na kontrolu, pro SŠ nevhodné, protože se tak nic nenaučíš, ale pro kontrolu můžeš. Zdar přeji.

vím, že porušuji pravidla

to oceňuji :-)

#5 17. 03. 2013 13:59

TerezaG
Reputace:   

↑ jelena:
Chyby jsem našla, pitomosti, tak děkuji :)

Zápatí