Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 03. 2013 15:16

TerezaG
Škola: ČVUT
Reputace:   

Derivace funkce

Zdravím,
Mám prosbu, vím, že porušuji pravidla, ale potřebovala bych zkontrolovat mé výpočty příkladů na derivace, nemám se teď bohužel koho zeptat, co je správně a co ne.

Prosím o kontrolu toho, jestli mám správně zderivováno a hlavně zda jsou závorky tam , kde mají být. Úpravy na základní tvar, zjednodušení nepotřebuji.

Mnohokrát děkuji :)

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-03/43122_11.jpg

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-03/43218_22.jpg

• (téma jako vyřešené označil(a) TerezaG)

#2 16. 03. 2013 16:34

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Derivace funkce

Zdravím,

můžeme pořádat výcvik jednotky - každý, kdo má zájem, si stopuje čas a nahlašuje výsledky :-)

Mně vyšlo jinak v 1), 8), 9), potom v 11), 13), 15), 16) máš nepořádně závorky. tedy pokud umím počítat do 16. Má ještě někdo zájem kontrolovat? Děkuji.

#3 17. 03. 2013 12:23

TerezaG
Reputace:   

↑ jelena:
Děkuji,
...ale pokud se vám můj dotaz zdá stupidní, tak se k tomu nevyjadřujte. Každý není mistr v oboru, k čemu potom to forum je.

#4 17. 03. 2013 13:46

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ TerezaG:

proč by měl by stupidní? Dotaz v pořádku, přístup k řešení v pořádku. Jen si sama přesdtav, jak se z monitoru kontroluje 16 derivací (rukou psaných) a potom se popisuje, kde je chyba (to popisování je největší potíž). Jinak obvykle kontroluji rukou psané papíry (asi i více, než by něco řešila).

Vážně - s derivováním problém nemáš, principy a pravidla chápeš, jen trochu nepozornost, nic víc problémů. Když derivuješ složenou funkci, tak začínej od zápisu závorek (připrav si závorky, potom do závorky vypiš výsledek derivace). Tak žádnou závorku neztratíš a nebudeš v tom mít nepořádek.

Také vždy překontroluj, zda jsi každou složenou funkci doderivovala. To byly hlavní chyby, co jsem našla. Pokud chceš upřesnění a sama jsi chyby nenašla, v čem byl problém, tak bych doplnila.

V sekci VŠ se doporučuje používat online nástroje na kontrolu, pro SŠ nevhodné, protože se tak nic nenaučíš, ale pro kontrolu můžeš. Zdar přeji.

vím, že porušuji pravidla

to oceňuji :-)

#5 17. 03. 2013 13:59

TerezaG
Reputace:   

↑ jelena:
Chyby jsem našla, pitomosti, tak děkuji :)

Zápatí