Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ vanok: ↑↑ kama55:
Jasně, nějak jsem přehlédl prostou skutečnost, že antisymetrická matice musí mít na hlavní diagonále nuly, takže báze (jedna z možných) je správně
A je to jedna z nekonečně mnoha bází tohoto prostoru, další možné báze jsou
pro každé reálné c<>0.
↑ martisek:,
Chyba je lucka, a na koniec na chybach, co su potom pochopene sa najlepsie nauci.
Co je vyborne na tomto vlakne, ze sme dokonale, podla nasich casovych moznosti, spolupracovali.
↑ kama55:
Obecně se to určuje tak, že se vektory zapíší jako řádky matice, u které se pak zjistí hodnost. Ta je pak dimenze a bázi tvoří nenulové řádky trojúhelníkové matice. V tomto případě je situace jednodušší - nulový vektor můžeš vyhodit okamžitě a vždycky. dále je možné vyhodit (2,2,2,2), protože je to evidentně násobek vektoru (1,1,1,1). No a ty dva vektory, které tam zůstanou, už jsou lineárně nezávislé (možno ověřit tou maticí) - takže dimenze dvě, báze (1,1,1,1), (-1,0,1,1).
Prosím o radu.
Jak zapsat lineární obal množiny těchto vektorů: M = {(1,1,1,1); (2,2,2,2); (0,0,0,0); (-1,0,1,1)}
Dále se chci zeptat, zda je uzavřený interval <1,
> podprostor prostoru R. Podle mě není, ale je to ve skriptech :-D.
↑ kama55:
Záleží to na zavedeném značení. Lineární obal vektorů u,v, se značí např. <u,v>, takže v tomto případě by to bylo <(1,1,1,1); (-1,0,1,1)> Podrobný zápis by pak vypadal asi takto:
Uzavřený interval opravdu nemůže být podprostorem R. Jedinými podprostory R jsou "triviální podprostory",tj. R a {0}.
Děkuju. Lineární obal jsem si přesně takhle představovala. Jen jsem si nebyla jistá, zda mohu vzít do obalu jen ty lin. nezávislé vektory. Ikdyž je jasné (v mém příkladě), že lin. obal všech těch vektorů je stejný jako těch lin. nezávislých.