Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den. Mám za úkol ukázat, že každý podprostor konečnědimenzionálního normovaného prostoru je uzavřený. Takže jde vlatně o to ukázat, že u konečně mnoha dimenzí se nemůže stát, že by nějaká posloupnost vykonvergovala ven z prostoru jako je to třeba u prostoru polynomů, které konvergují k e^x. Našel jsem takovou lemmu, podle které každý konečně-dimenzionální prostor je Banachovský, tedy úplný(uzavřený), ale to by taky chtělo důkaz akorát su nejsem jistý, jestli je nutné jít na to touto cestou.
↑ Honza90: nějak ti nerozumim. a nechci ti to naservírovat hned celý:)
↑ Stýv:
tak tedy, nechť je normovaný lineární prostor, , jeho báze.
Prvek lze vyjádřit jako . Definujme normu , .
Zřejmě existuje takové, že platí nerovnost pro
Aby prostor byl úplný(nebo uzavřený..?) musí posloupnost konvergovat k nějakému , což nastane právě tehdy, když pro ,.
Dále platí: z toho plyne, že jsou konvergentní posloupnosti.
Dále pro máme:
Tedy pro konverguje k .
↑ Honza90:
Ahoj.
Připadá mi, že jsi správně nepochopil nejen radu, kterou Ti dal ↑ Stýv:, ale ani tu úlohu.
Je dán LN prostor konečné dimense a jeho podprostor . Máš dokázat, že je ve
uzavřenou množinou, což znamená, že pokud nějaká posloupnost prvků z má ve limitu ,
potom .
↑ Rumburak:
Tu radu jsem nepochopil. Ano nenapsal jsem tam, ze V je podprostor, ale princip důkazu bude asi stejný, ne?
Aby prostor byl úplný(nebo uzavřený..?) musí posloupnost konvergovat k nějakému , c
Která posloupnost je míněna ? O žádné konkretní se nezmiňuješ a obecně to jistě neplatí, i v úplném prostoru mohou existovat nekonvergentní
posloupnosti, v jeho uzavřeném podprostoru rovněž.
Ta část, která ukazuje, že Cauchyovská posloupnost má limitu (pokud se správně domýšlím, že o takový důkaz Ti šlo - nikde to nepíšeš),
je myšlenkově správně, ale chybí specifikace prvku , který má být touto limitou.
Když pomineme uvedené formální nadostatky, dokázal jsi větu, že každý reálný LN prostor konečné dimense je úplný.
A jak z toho odvodíš, že jeho podprostor je v tom "větším" prostoru kon. dimene uzavřenou množinou ?
I když je to celkem triviální, nelze toto finále důkazu pominout.
EDIT.
Úplnost prostoru je něco jiného než jeho uzavřenost. Mám dojem (již z prvního příspěvku), že máš tendenci je zaměňovat.
↑ Rumburak:
Rozdíl mezi uzavřenosti a úplnosti mi není úplne jasny, tím jsem možna měl začít.
↑ Honza90:
Mějme dejme tomu metrický prostor .
I. Množina je uzavřená v prostoru , právě když platí:
Je-li posloupnost prvků množiny mající v limitu (tedy limita existuje a patří do množiny ),
potom .
Příklady: Prázdná množina a množina jsou množiny uzavřené v .
Definice uzavřenosti množiny bývá obvykle pojímána jinak, ale ekvivalentně s výše uvedenou větou.
II. Úplnost metrického prostoru znamená, ža každá cauchyovská posloupnost má v něm limitu.
Platí věta:
Nechť je úplný metrický prostor, , je zúžení metriky na množinu . Potom je
úplný podprostor prostoru právě tehdy, je-li množina uzavřená v .
Takže V RÁMCI ÚPLNÉHO PROSTORU splývají pojmy jeho úplného podprostoru a uzavřeného podprostoru,
ale obecně tomu tak není.
↑ Rumburak:
Díky moc za vysvětlení. Takze je-li podprostor úplný pak je automaticky také uzavřený, ale může existovat uzavřený, který není úplný. Ale konečně dimenzionalni normované prostory jsou vždy úplné, takže v nich nemůže existovat otevřený podprostor. Dá se s tím souhlasit?
↑ Honza90:
S těmi pojmy nutno zacházet opatrně.
1) Úplnost PROSTORU (či jeho podprostoru) má absolutní platnost: daný prostor - ať již sám o sobě nebo jako podprostor jiného prostoru -
úplný buďto je nebo není, což závisí pouze na něm samém.
2) S otevřeností či uzavžeností PODMNOŽIN metrického prostoru je tomu jinak. Zda jeho podmnožina je V NĚM otevřená,
uzavřena, obojetná (=zároveň otevřená i uzavřená), případně ani uzavřená ani otevřená (všechny tyto případy jsou teoreticky možné,
uzvřenost NENÍ negací otevřenosti), obecně závisí též na prostoru . Hovoříme-li o otevřenosti nebo uzavřenosti množin,
měli bychom vždy uvádět, ke kterému prostoru je vztahujeme.
Příklady:
Podmnožiny metrického protstoru jsou v něm obojetnými množinami .
Polouzavřený interval v prostoru reálných čísel s eukleidovskou metrikou není ani uzavřenou ani otevřenou množinou,
ale v metrickém prostoru , kde je příslušné zúžení eukleidovské metriky, je uzavřenou množinou.
Úvahu
Konečně dimenzionalni normované prostory jsou vždy úplné, takže v nich nemůže existovat otevřený podprostor.
nejspíš mysliš dobře, ale trochu bych ji přeformuloval, stručně dejme tomu takto:
Podprostor Y v LNP X konečné dimense má rovněž konečnou dimensi, proto je úplný, takže Y je množinou uzavřenou v X.
Stránky: 1