Matematické Fórum

Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026

Toto je archiv Matematického Fóra. Fórum je dostupné jen ke čtení. Můžete se ale zaregistrovat na náš Discord server.

#1 02. 04. 2013 00:51

Sequence
Pozice: Student
Reputace:   0 

p,V diagram

Ahoj,  ví někdo jak by vypadal níže napsaný vzorec (závislost) zobrazená v p, V diagramu, kde na ose x jsou hodnoty V (objem) a na ose y by ležely hodnoty p (tlaku)?

vzorec: $p_1\cdot V_1^{\varkappa }=p_2\cdot V_2^{\varkappa }=const$ , kde platí, že $\varkappa >1$

Mohli byste mi prosím ukázat s pomocí wolframu jak by byly zobrazeny další níže napsané vzorce? (Vím, že to ve wolframu a nebo v MAWu jde namalovat, ale neumím to tam správně napsat):

$T_1\cdot V_1^{\varkappa-1 }=T_2\cdot V_2^{\varkappa -1}=const$
$T_1^{\varkappa }\cdot p_1^{1-\varkappa  }=T_2^{\varkappa }\cdot p_2^{1-\varkappa  }=const$

Děkuju

• (téma jako vyřešené označil(a) Sequence)

#2 02. 04. 2013 10:06

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: p,V diagram

Zdravím,

máš na mysli, jak vypadá graf adiabatického procesu. Ve WA můžeš např. tak.

Vzorce říkají, že pokud na křivce vybereš jeden bod (1) a jiný bod (2), potom platí ↑ uvedený vztah:. Tedy samotný vzorec není p-V diagram, ale jen 2 body na diagramu. Zkus ještě upřesnit, co bys potřebovat zadávat. Děkuji.

#3 02. 04. 2013 10:27

Sequence
Pozice: Student
Reputace:   0 

Re: p,V diagram

↑ jelena:Aha, teď je mi to už jasné. Předtím jsem nepochopil zadání, mělo mě to napadnout. Děkuju

Archiv Matematického Fóra · stav k 30. 8. 2026 · 633 258 příspěvků v 108 818 tématech