Stránky: 1
Ahoj,
toto je zadání: určete zda množina všech reálných fcí f(x)=ax^{3}+bx+c , a,b,c je z R , tvoří vektorový prostor nad R. A dalším příklad je úplně stejný, akorát je přidaná podmínka, že a se nesmí rovnat 0.
Protože se jedná o vektorový prostor, tak budu zjišťovat, zda sčítání je vnitřní binární operací a tvoří Abelovu grupu a současně násobení je vnější binární operací a platí pro něj 4 vlastnosti z definice vektorového prostoru.
Říkám to správně že?
1. zadání: podle mě je to vnitřní bin. operace a je to i Abelova grupa (jen si nejsem moc jistá s nulovým a inverzním prvkem - jak by přesně vypadaly?) a současně násobení je vnější bin. operace a platí pro něj ty 4 vlastnosti.
2. zadání: tady mám trošku problém, protože tam je, že a se nesmí rovnat 0. podle mě může nastat situace, kdy sečtu např. (-3x^{3}+2x+5)+(3x^{3}+4x+1) a to se rovná 6x+6. Z toho plyne, že sčítání těchto polynomů není vnitřní operací, takže jsem tím vyloučila, že to není vektorový prostor. Je to tak?
Děkuji moc za kontrolu a případné vysvětlení chyb :)
↑ snek:
Máš to dobře
Funkce tvaru ax^{3}+bx+c s operací sčítání funkcí a násobení reálným číslem vektorový prostor samozřejmě tvoří. Pokud ovšem má být a<>0, tak to VP není - uvádíš správný příklad. Jiným zdůvodněním by mohlo být, že tato množina neobsahuje nulový vektor - tím je v prvním případě funkce f(x)=0.
↑ martisek:
Ještě jsem o tom přemýšlela a narazila jsem na jednu věc.. Když mám v tom prvním případě, kdy a,b,c jsou z R například součet: (3*x^3+2x+5)+(-3*x^3+8x-3), tak se to rovná 10x+2 a to už není stejná forma, jakou je zadání (tudíž to není vnitřní bin. operace a už by to neměl být vektorový prostor) a přitom jsem volila a,b,c z R. Zajímalo by mě, jestli tohle má nějaké vysvětlení nebo omezení (třeba, že nemohu užít opačná čísla) nebo to nějak souvisí s inverzním prvkem?
Stránky: 1