Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 04. 2013 10:42

snek
Zelenáč
Reputace:   

je vektorovým prostorem?

Ahoj,
toto je zadání: určete zda množina všech reálných fcí f(x)=ax^{3}+bx+c , a,b,c je z R , tvoří vektorový prostor nad R. A dalším příklad je úplně stejný, akorát je přidaná podmínka, že a se nesmí rovnat 0.

Protože se jedná o vektorový prostor, tak budu zjišťovat, zda sčítání je vnitřní binární operací a tvoří Abelovu grupu a současně násobení je vnější binární operací a platí pro něj 4 vlastnosti z definice vektorového prostoru.
Říkám to správně že?

1. zadání: podle mě je to vnitřní bin. operace a je to i Abelova grupa (jen si nejsem moc jistá s nulovým a inverzním prvkem - jak by přesně vypadaly?) a současně násobení je vnější bin. operace a platí pro něj ty 4 vlastnosti.

2. zadání: tady mám trošku problém, protože tam je, že a se nesmí rovnat 0. podle mě může nastat situace, kdy sečtu např. (-3x^{3}+2x+5)+(3x^{3}+4x+1) a to se rovná 6x+6. Z toho plyne, že sčítání těchto polynomů není vnitřní operací, takže jsem tím vyloučila, že to není vektorový prostor. Je to tak?

Děkuji moc za kontrolu a případné vysvětlení chyb :)

• (téma jako vyřešené označil(a) snek)

#2 07. 04. 2013 11:28

martisek
Škola: MU Brno
Pozice: učitel, FSI VUT v Brně
Reputace:   52 

Re: je vektorovým prostorem?

↑ snek:

Máš to dobře

Funkce tvaru ax^{3}+bx+c s operací sčítání funkcí a násobení reálným číslem vektorový prostor samozřejmě tvoří. Pokud ovšem má být a<>0, tak to VP není - uvádíš správný příklad. Jiným zdůvodněním by mohlo být, že tato množina neobsahuje nulový vektor - tím je v prvním případě funkce f(x)=0.

Wolfram ani jiný chemický prvek matematiku nenaučí.

#3 07. 04. 2013 11:37

snek
Zelenáč
Reputace:   

↑ martisek:

Ještě jsem o tom přemýšlela a narazila jsem na jednu věc.. Když mám v tom prvním případě, kdy a,b,c jsou z R například součet: (3*x^3+2x+5)+(-3*x^3+8x-3), tak se to rovná 10x+2 a to už není stejná forma, jakou je zadání (tudíž to není vnitřní bin. operace a už by to neměl být vektorový prostor) a přitom jsem volila a,b,c z R. Zajímalo by mě, jestli tohle má nějaké vysvětlení nebo omezení (třeba, že nemohu užít opačná čísla) nebo to nějak souvisí s inverzním prvkem?

#4 07. 04. 2013 11:43

LukasM
Reputace:   193 

↑ snek:
Proč by to nebyla stejná forma? a=0,b=10,c=2, to jsou všechno reálná čísla. Nikde není problém - dokud ovšem někdo nezavede tu podmínku, že a nula být nesmí.

Zápatí